Gimnazija “Visoko”: SRETAN DAN ŠKOLE!

Dragi učenici, sadašnji i bivši, dragi roditelji, profesori, naši penzioneri, dragi sugrađani i prijatelji, SRETAN VAM DAN GIMNAZIJE „VISOKO“!

Već drugu godinu ovaj dan dočekujemo na drugačiji način. Uprkos željama da lično uručimo diplome, pohvale i zahvalnice, te da promoviramo najbolje učenike i učenika 57. generacije, i ove godine to radimo putem video poruke, pomalo tužni, ali i ponosni.

Od početka ove školske godine primorani smo nastavu izvoditi kombinovano, 50% učenika u učionici, 50% online uz promjenu grupe svake sedmice.Gimnaziju „Visoko“ trenutno pohađaju 303 učenika, raspoređena u 14 odjeljenja. Iako ove školske godine nije bilo moguće organizovati vannastavne aktivnosti zbog pandemije i načina izvođenja odgojno-obrazovnog procesa, nije nedostajalo učeničke kreativnosti i znanja na takmičenjima.

Istinske vrijednosti i želje za dokazivanje, rezultirale su uspjesima, od gradskog, kantonalnog, regionalnog, federalnog i državnog do međunarodnog nivoa. Ostvareni su značajni rezultati na konkursima za najbolje literarne radove, na debatnim takmičenjima (CIVITAS, „Behram-begova medresa“ Tuzla, JU Centar za kulturu, sport i informisanje Visoko), na takmičenjima iz engleskog jezika, te federalnim i državnim takmičenjima iz fizike, matematike i informatike. Naši učenici su učestvovali i na međunarodnom muzičkom festivalu „SanRemo mladih BiH 2021“ iz italijanskog jezika. Ovo je pokazatelj kontinuiteta znanja i uspjeha bez obzira na novi način rada.

Ove školske godine su Centar za promociju civilnog društva i Vlada Kraljevine Švedske odabrali, između ostalih škola, i našu gimnaziju za realizaciju projekta „Misli o prirodi“, nakon čega bismo trebali dobiti oznaku „eko škola“. Time ćemo nastaviti Projekat energetske efikasnosti u domenu ekologije, zamjenu rasvjetnih tijela u školi, te ostvariti uštede u potrošnji vode. Imali smo čast da nas je posjetila i ambasadorica Francuske i uručila nagradu profesorici francuskog jezika.

Tu su posjete i donacije naših prijatelja iz Instituta „Yunus Emre“, zatim „Preventa“ i Mesne industrije „Semić“ koji su, kao društveno odgovorne firme, donirali sredstva za borbu protiv virusa. Značajna je i donacija naših bivših učenika 35. generacije maturanata. Uprkos problemima sa finansiranjem, uspjeli smo opremiti tri učionice novim školskim namještajem, nabavili određena multimedijalna sredstva, te pojačali internet u školi.

Školovanje i uspjehe ove generacije obilježilo je jedno ime, Hanka Goralija, učenice matematičko-informatičkog zbornog područja, učesnice najvećih takmičenja iz fizike, matematike i informatike, učenice generacije.

Učenicima 57. generacije maturanata želim mnogo sreće, zdravlja, uspjeha i strpljenja u nastavku školovanja i savladavanju životnih teškoća. Žao mi je što nisu mogli ostvariti sve ono što ih je trebalo čekati kad su se upisali u Gimnaziju: ekskurzija, izleti, druženja, defile, maturska večer. Ipak, siguran sam da će ih nedaće koje su sve nas zadesile u posljednjih 15 mjeseci učiniti jačim i odgovornijim u ostvarivanju njihovih ciljeva.

Čestitam i profesorima koji su dali sve od sebe da se što manje osjeti razlika u izvođenju online nastave. Roditeljima, također, zahvaljujem na saradnji i podršci tokom četverogodišnjeg školovanja, a posebno na strpljenju i požrtvovanosti. Zdravlje svih nas je na prvom mjestu. Pažnja koju posvećujemo našim učenicima, znanje i rezultati koje postižemo i dalje su naš putokaz i ono po čemu nas prepoznaju.

Hvala svima koji nas podržavaju i raduju se našim uspjesima. Još jednom, čestitam vam Dan škole.

Video pogledajte klikom OVDJE

Direktor Samir Purišević