GIMNAZIJA “VISOKO”: Međunarodni dan sigurnijeg korištenja interneta

Dan sigurnijeg interneta je međunarodni dan koji se na inicijativu Evropske komisije obilježava globalno već dugi niz godina. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje interneta i drugih tehnologija.

Učenici Gimnazije “Visoko” su 11.2.2020. imali priliku da učestvuju u ovom divnom projektu. Takmičenje se sastojalo od online kviza sa pitanjima koja su u vezi sa sigurnim korištenjem interneta.Ovaj projekat su predvodili profesori Informatike Emin Bašić i Tarik Baždalić. Učestvovali su učenici od 1. do 4. razreda. Naši učenici su zadovoljni i ponosi na svoj uspjeh. Učenik prvog razreda Jasmin Vranac tačno je odgovorio na 100% pitanja, Abas Džakovac na 90%, dok je Dženan Hasandić završio kviz sa 80% odgovora na sva pitanja, sto je sasvim dovoljno da uđu u nagradnu igru.
“Ovo je bilo jedno lijepo iskustvo, proširili smo svoje znanje, dosli do novih informacija te u to sve unijeli i takmičarski duh”, komentarisao je Jasmin aktivnosti provedene u našoj školi.

Kviz je bio otvoren samo na dan obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, a učesnici imaju priliku da osvoje vrijedne nagrade, kao što su laptop, mobitel, tablet, paketi korištenja mobilnog interneta i još mnogo toga.

Svjesni smo koliko je danas internet postao nesigurno mjesto. Sve je više nasilja na internetu, hakovanih profila na društvenim mrežama i zloupotrebe ličnih podataka korisnika interneta. Zbog toga moramo da vodimo računa šta pretražujemo i gdje unosimo naše lične podatke. Svi smo mi danas postali ovisnici o virtuelnom svijetu i ne možemo zamisliti da bi svijet mogao funkcionisati bez interneta u upravo zato
moramo podići opću svijest koliko je ta sigurnost važna.

Virtualni svijet je opasan bunar. Ne znamo sta nas čeka na dnu, stoga dobro razmislimo o svojoj sljedećoj upotrebi tog mača sa dvije oštrice: interneta.

Tekst: Emina Ferzan i Alma Sarač 1. a
Foto: Novinarska sekcija