FUCZ u pripravnosti, meteorolozi najavljuju obilne padavine i poplave

Vremenska prognoza nije povoljna, a najavljuju se obilne padavine, koje će skoro sigurno prouzrokovati poplave.

Predstavnici Federalne uprave civilne zaštite održali su sastanak s amaterom meteorologom Nedimom Sladićem koji je ukazao na dolazak velikih kišnih padavina koje bi mogle aktivirati nove poplave i klizišta,

„Nakon svih izračuna modela sada već se može reći da poplave nisu upitne, već nažalost gotovo pa posve sigurne sa ovakvim izračunima i trebali bismo ih se pribojavati iduće sedmice sa pojavom obilnijih padavina, naročito u periodu od 12. do 16. maja“, upozorio je Sladić.

Direktor FUCZ, Fahrudin Solak, ovim povodom je istakao da je sva oprema, čamci, pumpe, agregati i druga sredstva koja mogu služiti za pomoć i evakuaciju od jučer u pripravnosti.

„Informacije da će pasti blizu 100 litara po metru kvadratnom u dva dana za nas predstavlja apel da moramo poduzeti određene aktivnosti. Bolje prognoze ćemo imati u subotu kada ćemo sa sigurnošću moći reći šta nas očekuje u nedjelju, ponedjeljak i utorak. Svi su se već aktivirali na ovim poljima”, kazao je Solak.

Dodao je da bi najveće probleme mogle napraviti manje rijeke i potoci.

“Stanovnici koji žive uz vodne tokove trebali bi poduzeti lične mjere zaštite. Ako izvode neke aktivnosti na vodnim tokovima da to prestanu raditi, a lokalne zajednice i firme koje rade na rijekama da uklone sve kako bi voda mogla teći bez problema i kako ne bi došlo do začepljenja korita i izlijevanja vode”, dodao je Solak.

Ohrabrujuća je informacija da su agencije u BiH puno opremljenije danas nego je to bilo u maju 2014. godine kada smo ovisili od pomoći drugih organizacija i agencija koje su pristizale iz cijele Evrope.