Francuska zdravstvena organizacija izdala upozorenje: LED SIJALICE UGROŽAVAJU ZDRAVLJE

Zadnjih godina LED rasvjeta gotovo da je u potpunosti istisnula iz upotrebe klasične sijalice.  Ne samo da se u svome početku izreklamirala kao povoljnija i ekološki održivija, već se donedavno smatralo i da je efekt bijelog svjetla s plavkastim nijansama zapravo blagotvorniji za ljudsko oko.

Međutim, studija koju je provela Francuska organizacija za hranu i životnu sredinu “ANSES” je potvrdila sumnju koja već dugo traje u svijetu. Svako ko se dugo izlaže LED osvjetljenju rizikuje da izgubi i posljednju ćeliju mrežnjače, što vodi smanjenju oštrine vida.

Kako se možemo zaštititi od ovog opasnog osvjetljenja?

Prije svega, neophodno je limitirati izlaganje ovakvoj svjetlosti. Francuska zdravstvena organizacija je preporučila da se izmjene prethodna ograničenja izlaganja tijela LED sijalicama i njihovoj „hladnoj“ svjetlosti.

U izvještaju stoji da je neophodno napraviti razliku između kratkotrajnog, a intenzivnog izlaganja ovakvom svjetlu i onog dugotrajnog a manje intenzivnog. Iako je kratkotrajna upotreba LED svjetla preporučljivija i ona može da bude uzrok starenju tkiva i može pogoršati stanje rožnjače.

Uklanjanje LED osvjetljenja postalo je gotovo nemoguće. Koristi se i za kućnu i za uličnu rasvjetu, u kancelarijama, velikim industrijskim pogonima, pa čak i u farovima automobila, baterijskim lampama i igračkama.

Djeca i adolescenti su posebno pogođeni jer njihova sočiva nisu u potpunosti razvijena.

Da li su i pametni telefoni opasni?

Led ekrani za mobilne telefone, tablete i laptop računare predstavljaju manju opasnost po zdravlje ljudskog organizma. “ANSES” tvrdi da je jačina njihovog svjetla jako mala u odnosu na druge tipove osvjetljenja. Ipak, ovakvi uređaji svojim zračenjem mogu nanijeti štetu organizmu.

Zaključak

Dobra vijest je da nisu sve LED sijalice jednako opasne. Naime, one koje proizvode „toplo“ bijelo svjetlo ne izazivaju u tolikoj mjeri pomenuta oštećenja, tako da ako se odlučite za kupovinu LED sijalica, birajte obavezno one koje daju „toplo“ svjetlo, prenose Agencije.