Fra Ivan Nujić poziva na zajedništvo: Dostojanstveno obilježiti dan stradanja visočkih Židova

Fra Ivan Nujić, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Visokom uputio je 5. rujna molbu Jevrejskoj opštini u Sarajevu da zajednički osmisle dostojno obilježavanje stradanja visočkih Židova, učenika Franjevačke klasične gimnazije.

 

Franjevačka klasična gimnazija Visoko

fra Ivan Nujić, ravnatelj

 

Jevrejska Opština Sarajevo

 

Predmet: Obilježavanje stradanja visočkih Židova, učenika Franjevačke klasične gimnazije

 

Poštovani,

molim Vas za suradnju u obilježavanju dana stradanja Židova koji su bili učenici naše Gimnazije. Naime, u kronici naše Gimnazije dana 29. 9. 1941. kroničar fra Lujo Zloušić napisao je na cijeloj jednoj stranici samo jednu rečenicu: „30. IX – Ispis đaka Židova.“ U toj je rečenici, kako napisa Ivan Lovrenović, “komprimiran sav užas sudbine što se na taj narod sručila u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj kao i u drugim zemljama koje su prišle Hitleru i nacizmu”.

U našoj Gimnaziji mi želimo njegovati kulturu sjećanja i solidarnosti sa žrtvama mržnje i zla, žrtvama nacizma, fašizma, komunizma, nacionalizma i drugih ideologija 20. stoljeća. Zato ove godine želimo probuditi sjećanje na ove svoje zaboravljene učenike kojima je na nepravedan način oduzeto pravo na školovanje, a zatim su neljudski poniženi i okrutno ubijeni u logorima NDH. Želimo s poštovanjem izgovoriti njihova imena i počastiti uspomenu na njih. Stoga, ukoliko imate kakve materijale o našim učenicima ili o visočkim Židovima općenito, hvala Vam što ćete nas uputiti i pomoći nam kako bi obilježavanje ovoga dana bilo dostojanstveno i sadržajno te poučno i korisno za naše učenike kao i za širu javnost.

Na tome Vam unaprijed zahvaljujem uz srdačan pozdrav

fra Ivan Nujić, ravnatelj

ivanlovrenovic.com