FOTO: Visočki Romi tradicionalno obilježili Đurđevdan

Stanovnici grada Visokog su i ove godine obilježili dolazak Đurđevdana na tradicionalan način. Obilježavanje počinje dan prije Đurđevdana kada Romi i njihove komšije odlaze na prirodni izvor vode u naselju Carica. Na grane drijena vežu krpice, nose grančice drijena i vodu s izvora kući kako bi dan poslije, na uranku, obilježili Đurđevdan i početak proljeća.

Đurđevdan je najveći romski praznik (Ederlezi) kojim se slavi povratak proljeća. Mnoge tradicije koje su uz njega povezane, potječu iz zajedničke tradicije mnogih naroda Balkana.

Udruženje građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ je za ovu priliku pripremilo osvježenje, slatkiše i muziku koja je neizostavni dio Đurđevdana.

„Ovo je duga tradicija, ovdje vežemo krpice za zdravlje i sreću. Vežemo krpice za svakog člana porodice i pri tome izgovaramo „Ostavljam bolest, uzimam zdravlje“, nakon toga točimo vodu s kojom se dan poslije umivamo i s grančicama drijena budimo ukućane i pri tome izgovaramo „Živ i zdrav bio kao drjenovina“. Nekada je bio teferić u Visokom prije Đurđevdana, prodavali su se razni slatkiši, osvježenja, a navečer smo palili vatru, puštali muziku  i tako smo obilježavali Đurđevdan svake godine“, rekao je Rašid Husić.

Muzika je za Rome veoma bitan dio obilježavanja Đurđevdana, jer se kroz muziku i ples izražava radost, veselje i ona je neizostavni dio romske kulture.

O važnosti tradicije nam je svjedočio i Elmir Zahirović koji smatra da je od velike važnosti prenošenje ove tradicije na buduće generacije.

„Mi smo nastavili na tradicionalan način slaviti Đurđevdan. Ponosni smo na našu tradiciju i smatram da bismo mi mladi trebali prenijeti ovu tradiciju i našoj djeci kao što su to uradili i naši preci“. Rekao je Elmir.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE KLIKOM NA LINK