FOTO: Svečano otvorena izložba artefakata iz tunela „RAVNE 3“

Dugo najavljivana izložba artefakata pronađenih u tunelima „Ravne 3“ otvorena je u nedjelju, 22.septembra u Multimedijalnoj dvorani parka „Ravne 2“ uz prisustvo velikog broja gostiju koji su ostali oduševljeni viđenim i izloženim otkrićima i predmetima.

Autorica izložbe je arheolog Fondacije Amna Agić, koja je izložbu pripremala sa kolegama geologom Richardom Hoylom i koordinatoricom Marie Sophie Gristi, te uz svesrdnu pomoć brojnih volontera koji su ove sezone boravili u Bosanskoj dolini piramida.

– „Na ovoj izložbi postavili smo najreprezentativnije artefakte koje smo pronašli tokom ovogodišnjih istraživanja, od mjeseca februara, u tunelima „Ravne 3“. Na izložbi se mogu vidjeti predmeti iz različitih vremenskih perioda, a mi smo izložili najljepše i najprivlačnije predmete za naše goste koji su odlučili doći i pogledati ovu izložbu. Što se tiče samih otkrića, imamo indikacije da smo otkrili i mnogo starije civilizacije od ovih koje smo predstavili na izložbi.“ – kazala nam je Amna.

Ovo je ujedno i njena prva samostalna izložba, te prvi bitniji projekat na kojem radi.

– „Za mene je ovo jako bitan korak, za moju karijeru, s obzirom da je ovo moja prva samostalna izložba koja je urađena i pripremljena uz veliku pomoć mojih kolega i volontera. Nastavljamo sa radovima, nastavljamo sa trudom i nadam se da ćemo u vremenu koje je pred nama doći i do još bitnijih otkrića i da je ovo samo početak, i prva izložba u nizu, te da ćemo u budućnosti imati redovne izložbe sa dokazima i otkrićima koje ćemo moći sa zadovoljstvom prezentirati javnosti, jer je i kompletan naš projekat javan i otvoren za sve.“ – kazala nam je na kraju autorica izložbe, arheolog Amna Agić.