FOTO: Grad Visoko upozorava vozače da stanu na pješačkim prelazima kojih NEMA

I opet, i ove godine kao i prethodnih ista priča kada su u pitanju saobraćajnice na području Visokog, odnosno njihovo stanje i obilježavanje horizontalne signalizacije. Nova školska godina je opet počela bez označenih pješačkih prelaza.

Razlika je jedino u tome što ove godine Grad Visoko putem info displeja upozorava vozače da stanu na pješačkim prelazima kojih NEMA.

Da li je to nesposobnost, drskost, bezobrazluk, vrijeđanje inteligencije stanovnika Visokog ili nešto drugo?

U najmanju ruku neozbiljno izgleda urbana sredina koja dobije status grada, a veći dio godine je kasaba bez pješačkih prelaza. O šteti za stanovništvo ne treba ni govoriti, a takođe i o sramoti zbog velikog broja turista koji nam dolaze u posjetu.

Građani ne mogu bezbjedno i po zakonu prelaziti cestu, vozači poštovati propise, a policija obavljati posao i upozoravati ili kažnjavati neodgovorne vozače i pješake.

Obilježavanje horizontalne signalizacije je tema o kojoj uopšte ne bi trebalo govoriti, to je prijeka potreba i ogledalo urbane sredine.

GRAD Visoko ne smije biti ni jedan dan u godini bez “zebri”

Službe Gradske uprave Visoko, „borci za lokalni ekonomski razvoj i prosperitet Visokog“, ne bi ni slučajno smjeli dozvoliti ovakav javašluk koji stvara svakodnevne probleme pješacima i vozačima.

Postoje regionalne, lokalne, nerazvrstane ceste i gradske ulice. Samo su regionalne u nadležnosti kantona, a za ostale brine Grad Visoko. Naravno, kao odgovoran domaćin, i za stanje na regionalnim cestama Gradska uprava Visoko bi trebala da upozorava, insistira i vrši konstantne zahtjeve prema kantonu.

Definitivno je da se planiranje raspisivanja tendera mora početi raditi na vrijeme (u tekućoj godini za narednu). U suprotnom, radi se mimo zakona i postoji mogućnost da zbog toga što nije urađeno na vrijeme Grad Visoko na sebe preuzme trošak izvođenja vanrednih ili hitnih radova, što direktno ide na štetu građana i gradskog budžeta.

Dosta je bilo manipulacija sa odgovorima tipa “radimo na tome” i prebacivanja odgovornosti, horizontalna signalizacija bezuslovno MORA KONSTANTNO BITI U FUNKCIJI.

Uzmemo li u obzir lošu horizontalnu signalizaciju, brojne rupe na većini putnih pravaca, neadekvatno krpljenje i loše asfaltiranje u visočkim mjesnim zajednicama, a isto tako i loše održavanje puteva u zimskom periodu, nepobitna činjenica je da su saobraćajnice na području grada Visoko u katastrofalnom stanju, kako u ljetnom tako i u zimskom periodu.

U nastavku fotografije nekoliko gradskih ulica bez „zebri“ na potezu od stotinjak metara prema školi. I većina ostalih je u sličnom stanju pa bi ih suvišno bilo fotografisati.