FOTO: Članovi Odreda izviđača “Visoko” “osvojili” Prenj, vrh Velika kapa na 2004 metra nadmorske visine

U subotu, 7.11.2020. godine 5 članova Odreda izviđača “Visoko”: Muhamed Šehić, Mahir Koljenović, Emir Pajt, Ejub Šabić i Namik Koljenović su učestvovali u aktivnosti koju je organizovalo Planinarsko društvo “Visočica” Sarajevo, te pri tome posjetilo planinu Prenj, tačnije “osvojilo” vrh Velika kapa koji se uzvisuje iznad doline Konjičke Bijele.

Divan travnati greben konjičke Bjelašnice sa najvišim vrhom, Velikom kapom, 2004 metara nadmorske visine.

„Sa vrha Velike kape smo imali poseban doživljaj i predivan pogled na ostatak Prenja. Sve što se više dižemo ka grebenu pogledi su širi i ljepši. Pogledi su otvoreni do drugih planina prije svega, Čvrsnice, Bjelašnice, Bitovinje, Vranice, Visočice, Treskavice, Crvnja sve do Maglića. Danas smo vidjeli Cincar, Biokovo itd.

Uz uspon ka vrhu i današnjem druženju doživjeli smo predivne trenutke i konstantne poglede na centralni dio Prenja, na dominantni Osobac, Zelenu glavu i Otiš, na greben Vjetrenih brda, Lupoglav, pa zatim Crnoglav, Kantar, krašku uvalu Zakantar, na zapadu Cetinu i Veliki Prenj, pa sve do Sivadije na jugu u podnožju grebena na dolinu Tisovice, prema dolini Bijele sve do Konjica i dalje do susjednih Bjelašničkih sela…

Po povratku do planinarskog doma u Raptima uživali smo u kahvi, čaju ali i odličnom grahu. U naobaveznom razgovoru je spomenuta tema i dolaska visočkih izviđača na bivak i uslovima koje dom pruža za višednevni boravak izviđača, naravno, kad se situacija to bude dozvoljavala.“, opisali su svoju avanturu visočki izviđači.

Uživajte u fotografijama KLIKOM NA LINK