Fondacija BIGMEV u posjeti visočkom udruženju VI-MILK

U petak, 26. jula, predstavnici BIGMEV fondacije iz Turske osnovane u cilju održivog oživljavanja historijskih odnosa Bosne i Hercegovine i Turske, bili su u posjeti visočkom Udruženju poljoprivrednika VI-MILK.

Na sastanku su bili prisutni dr. Samir Vildić, direktor ureda fondacije BIGMEV za Bosnu i Hercegovinu i Edin Imamović, projekt menadžer fondacije, kao i predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBIH s jedne strane i Emir Džafić predsjednik Udruženja poljoprivrednika VI-MILK Visoko, Abdulah Lemeš član upravnog odbora  udruženja i Vedad Zerdo sektretar udruženja.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima saradnje visočkog udruženja sa firmama iz Turske koje se bave proizvodnjom opreme za preradu i skladištenje mlijeka.

Direktor fondacije BIGMEV za BIH dr. Samir Vildić je naglasio da su firme iz Turske zainteresovane za instaliranje svoje opreme za preradu mlijeka u BIH.

Emir Džafić predsjednik visočkog udruženja poljoprivrednika VI-MILK goste je upoznao sa trenutnim kapacitetima visočkih mljekara okupljenih u udruženje, kao i o planovima udruženja za budućnost.

Na kraju je dogovorena posjeta članova udruženja velikom poljoprivrednom sajmu koji se održava svake godine u Bursi, kao i posjeta fabrici za proizvodnju opreme za mljekarstvo.

Inače fondaciju BIGMEV je osnovao Muzafer Cilek vlasnik kompanije Cilek koja se bavi proizvodnjom namještaja u Inegolu, a porijeklom je iz Visokog.