Fondacija AP BPS ostvarila vizionarski plan da turističku sezonu u Visokom produži na 12 mjeseci

Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ je ostvarila čudo u Visokom. Prije desetak godina imala je vizionarski plan da turističku sezonu produži na svih 12 mjeseci i evo i to smo dočekali. Sezona 2019. bila je bolja od prethodnih 10-12 godina po posjetama, ali po prvi put, gosti su nastavili dolaziti u Bosansku dolinu piramida i tokom zimskih mjeseci.

Ogromna ulaganja energije i novca u promociju širom svijeta, predavanja, intervjue, newslettere, dokumentarce, socijalne medije… rezultirali su privlačnošću arheoloških lokacija u Visokom i ljeti i zimi.

Decembar 2019. ostat će upamćen kao najposjećeniji turistički decembar u historiji Visokog. Lokacije tunela Ravne, parka ‘Ravne 2’ i betonskih blokova na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca bile su žive svaki dan. Gosti iz regiona ali i šire kontinuirano su obilazili najveće i najstarije svjetske piramide i uživale u energijama tunela Ravne. Između posjeta arheološkim lokacijama nalazili bi vremena da obiđu prelijepi park ‘Ravne 2’.

Fondacija drži dvanaest službenih vodiča aktivno na svojim lokacijama tokom zimskog perioda. Kao što reče jedan od njih:

– Lani sam u decembru zaradila 50 KM i dodala sam 100 KM da kupim čizme. Ove godine sam u decembru zaradila 600 KM.

Iznajmljivači apartmana u Visokom su pozitivno iznenađeni dolaskom stranih gostiju. Govore predstavnicima Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’: – „Kao da smo u julu…“.

Primjera radi, u decembru 2015. tunele Ravne posjetilo je ukupno 120 gostiju tokom čitavog mjeseca. S druge strane, 3. decembar, 25. decembar, 27. decembar, 28. decembar, 31. decembar… imao je svaki pojedini dan toliko gostiju. A barem polovina njih negdje u blizini je spavala (Visoko ili Sarajevo), jela, kupovala u prodavnicama, restoranima, benzinskim pumpama, suvenirnicama…

Bilo je sjajno vidjeti nekoliko grupa iz Singapura u zimskim kaputima, drage goste u autobusima bugarskih, slovenačkih, čeških, mađarskih i njemačkih registracija, grupice iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Velike Britanije, SAD, Crne Gore, te iz svih krajeva BiH. Dijaspora se pokazala i u decembru.

Volonteri dolaze čak i u decembru, radovi u parku ne jenjavaju, radi se na nekoliko tunelskih lokacija, građevinski radovi ne prestaju, istraživački planovi za narednu sezonu su u punom jeku.

Zima ili ljeto, nevažno je. Pozitivne priče iz Bosanske doline piramida stalno idu u svijet.