FKG Visoko: Ljetna škola u novoj normalnosti

Vrijeme u kojem se nalazimo poticajno je vrijeme. Iako uglavnom čujemo i slušamo negativne stvari, ipak ih možemo okrenuti u našu korist i nastojati biti što pozitivniji. Tako je Franjevačka klasična gimnazija iz Visokog odlučila biti pozitivna, a na coronavirus negativna i postati domaćinom još jedne ljetne škole naziva ‘’Znam-hoću-mogu!’’.

PIŠE: prof. Melisa Marija Zerdo

Ideja za realizaciju ljetne škole potekla je od pedagoga ove škole, fra Stipe Alandžaka, koji je želio okupiti učenike sedmih, osmih i devetih razreda iz cijele Bosne i Hercegovine, a koja je 2014. godine bila pogođena velikim poplavama. Ljetna škola od tada ne prestaje sa svojim aktivnostima nastavljajući ići razvojnim putem. Tako Franjevačka klasična gimnazija postaje mjesto u kojeg se, na prijelazu iz lipnja u srpanj, slije nekoliko desetina mladih iz cijele BiH.

Aktivnosti, zanimljivosti i škola

Ljetna škola je idealna za one koji se prvi put odvajaju od roditeljskog doma. Jedinstveno i bogato emocionalno iskustvo ne može izostati u tom pogledu. Imati mlade iz različitih krajeva predstavlja poseban ures zajedništva. Ovdje prestaju sve dosadašnje navike te se ostvaruju susreti gradeći nova zajednička iskustva. Ljetna škola postaje spona za nova prijateljstva. Želimo vjerovati i ona za cijeli život.

U kreativnom i razvojnom pogledu ljetna škola nikada nije zaostajala. Na tome možemo zahvaliti pedagogu, koji ima fantastične ideje, kao i timu inovativnih profesora. U trajanju od tri dana odvija se nastava koja otvara nove poglede na svijet. Tada profesori izlaze iz svojih standardnih okvira u kojima obično rade za vrijeme regularne nastave i na zanimljive načine predstavljaju predmete koje predaju. Polaznici ljetne škole mogu aktivno sudjelovati u igrama, eksperimentima i kreativnosti ponuđenih predmeta. Nakon nastave odgojitelji skupa s pedagogom preuzimaju sudionike i nastavljaju putovanje kroz ljetnu školu u sklopu drugih aktivnosti planiranih za taj dan.

Opuštanje, druženje i zabava predstavljaju centre ljetne škole. Obilazak grada Visokog, povijesnih mjesta, posjet samostanskim muzejim, izleti i odlazak na kupanje samo su jedan dio ponude u kojima se polaznici mogu zabaviti, ali i naučiti nešto novo.

Darovi ljetne škole 

Ljetna škola prilika je za susrete, razvoj kreativnosti i poticaj na inovativnost. Uz pomoć raznovrsnih aktivnosti u zajedničkom sudjelovanju uče se osjećaj prilagodljivosti, novi koraci, stječu se drugačije navike i srdačni susreti. Kroz tih sedam dana živi se radost, slavi prijateljstvo i osjeća drugi smisao putovanja kroz vrijeme. Tada škola postaje novi dom. Kuća ispunjena smijehom pretvara se u veliki dar. Vedrina koja sja iz mladih duša pruža raznobojne spektre živosti te se čovjek jedino može prepustiti radostima novonastalih susreta, a koji su ovo vrijeme bili pravi lijek za čovjekov um.

Želimo li doživjeti preobražaj, onda se otvorimo i prepustimo darovima koje nam donose darovana iskustva. Svaki susret s novim poznanstvima čini nas bogatijima i naše emocije postaju žive. Želite li doživjeti osjećaje novog iskustva, ne samo kroz ljetnu školu nego i obrazovanje, vrata Franjevačke klasične gimnazije u Visokom su otvorena. Odvažni budite i zakoračite u novi svijet.