Federalni ministri Dedić i Ramić u posjeti Visokom: Nastavak podrške poljoprivrednim proizvođačima i asfaltiranje puta u naselju Šošnje

U Gradskoj upravi Grada Visoko gradonačelnik Mirza Ganić sa saradnicima ugostio je Federalnog ministra za  poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Šemsudina Dedića i Federalnog ministra za raseljene osobe i izbjeglice Edina Ramića.

Posjeta je započela u prostorijama kabineta gradonačelnika, nakon čega je u Velikoj sali održan sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača sa područja Visokog, a zatim je upriličen obilazak poljoprivrednika Abdulaha Lemeša iz Bogošića.

Federalni ministar za  poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Šemsudin Dedić je  rekao da će naši poljoprivrednici i dalje, u skladu sa objektivnim mogućnostima i budžetskim sredstvima, imati maksimalnu podršku vlasti, od lokalnog do federalnog nivoa, s ciljem da rad poljoprivrednika bude adekvatno vrednovan i konkurentan na tržištu.

Takođe, mladim je poručio da treba da ostanu  u ruralnim područjima i posvete se bavljenju poljoprivrednom proizvodnjom.

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić je istakao da je prilikom obilaska vangradskih naselja primijetio zapostavljenu putnu infrastrukturu te istakao da je tokom prošle godine sa tadašnjim premijerom, a sadašnjim gradonačelnikom Visokog Mirzom Ganićem, uspješno realizovao određene infrastrukturne projekte na veliko zadovoljstvo lokalnog stanovništva u Visokom.

Istakao je da je na zadovoljstvo svih upravo dogovoren nastavak izgradnje puta u naselju Šošnje prema Dolovima i da će taj projekt biti  uvertira za nove projekte u Visokom.

Takođe je istakao i da će Federalno ministarstvo ponovo podržati radove na obnovi unutrašnjosti Hrama sv. Prokopija u Visokom, kao što je to bio slučaj i u proteklom periodu.

Najavio je novu posjetu Visokom kada dogovoreni radovi budu uspješno privedeni kraju.

Gradonačelnik Mirza Ganić još jednom je poručio da će kroz realizaciju ovakvih pozitivnih priča, Visoko na pravi način sarađivati sa višim nivoima vlasti i nastaviti svoj razvojni put u svim segmentima.

Istakao je da su tokom današnjeg sastanka sa Udruženjima poljoprivrednika koji egzistiraju na području Visokog prezentirani poticaji koji će biti plasirani sa federalnog i gradskog nivoa vlasti te da je sastanak iskorišten i kao prilika da se visočki poljoprivrednici detaljno informišu o planovima povećavanja podsticajnih sredstava u narednom periodu.

Akcentirao je obilazak naselja Šošnje gdje je sa ministrima dogovoreno sufinansiranje puta između naselja Šošnje i Dolovi u dužini od cca. 1,2 kilometra kako bi se konačno riješio višegodišnji problem spajanja naselja Dolovi asfaltnim putem, te osigurala kvalitetna povezanost Visokog i Kaknja.

Vrijednost tih radova će iznositi oko 150 hiljada KM, a gradonačelnik je rekao da će Gradska uprava kroz program kapitalnih ulaganja izdvojiti 50 hiljada KM, dok će federalni nivo ostatak radova sufinansirati sa iznosom od 100 hiljada KM.