Federacija finansirala postavljanje jarbola sa zastavom BiH na Kraljevski grad Visoki

U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je izvršeno postavljanje jarbola sa zastavom Bosne i Hercegovine na lokalitetu Kraljevskog grada Visoki.

Postavljeni jarbol je visine 14 metara, otporan na udare vjetara i ostale atmosferske uticaje, posjeduje rotirajući mehanizam koji zastavi obezbjeđuje najmanji otpor vjetru.

Za navedeni projekat sredstva je osiguralo Federalno ministarstvo kulture i sporta putem Transfera za obnovu kulturnog i historijskog naslijeđa, nakon čega je Grad Visoko potpisao Ugovor o izradi, transportu i montaži jarbola i zastave sa dobavljačem „Reppu Enterprenad“ d.o.o. Janja.

Srednjovjekovni grad Visoki je podignut na najistaknutijem uzvišenju, brdu Visočici, oko 300 metara iznad visočke doline. Prvi spomen samog grada “in castro nosto Visoka vocatum” u povelji mladog bana Tvrtka od 1. septembra 1355. godine, znači da je u vrijeme vladavine njegovog prethodnika bana Stjepana II Kotromanića, u prvoj polovini XIV stoljeća, grad ili sagrađen ili je već postojao.

Grad Visoko