Federacija BiH bira najbolji med: Ove godine još više nagrada

Već sedam godina zaredom Federalni zavod za poljoprivredu iz Sarajeva i Federalni agromediteranski zavod iz Mostara organizuju takmičenje za najbolji med u FBiH. Ove godine nagrade se dodjeljuju i najboljem mladom i najboljoj ženskoj proizvođačici meda.

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, Federalni zavod za poljoprivredu i Federalni agromediteranski zavod, proglasili su danas ovogodišnje pobjednike takmičenja “Dani meda” za najbolji med u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Testirano je više od 80 uzoraka meda, a 16 nagrada dodijeljeno je u osam kategorija, uključujući najbolji livadski med te najbolje medove od kestena, medljike, bagrema i lipe. Prvi put ove godine dodijeljene su i nagrade najboljem mladom pčelaru i najboljoj pčelarki.

  • Pčelarstvo i proizvodnja meda u Bosni i Hercegovini su u porastu i jako je važno da se pčelarima pružiti adekvatnu podrška, te da im se pomogne da poboljšaju kvalitet i povećaju količinu meda i drugih pčelarskih proizvoda koje proizvode”, izjavio je Omer Kurtović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva.
  • Još uvijek ne proizvodimo dovoljne količine kvalitetnog meda da zadovoljimo potrebe domaćeg tržišta. U 2019. godini uvezli smo šest puta više meda nego što smo izvezli i to je jasan pokazatelj da bi se više ljudi u BiH trebalo početi baviti proizvodnjom kvalitetnog meda, posebice mladi. Pčelarstvo je težak, ali isplativ posao.”

Sweden/USAID FARMA II projekt obučio je osoblje Federalnog agromediteranskog zavoda za provođenje polenske analize meda. Zavod sada provodi hemijsku, mikrobiološku i polensku analizu, a sve su korištene za određivanje pobjednika takmičenja za najbolji med.

  • Najbolji način da naši pčelari poboljšaju svoju konkurentnost je testiranje i certificiranje njihovih proizvoda. Svi trebamo raditi na promociji kvalitetnih domaćih proizvoda uključujući med. Na taj način će i domaći i međunarodni potrošači razviti  povjerenje u kvalitet naših proizvoda i početi cijeniti naporan rad bh. pčelara”,izjavio je Marko Ivanković, direktor Federalnog  agromediteranskog  zavoda iz Mostara.
  • Drago mi je da smo za ovogodišnje natjecanje dobili više od 80 uzoraka meda unatoč tome što je ova godina svima nama teška zbog pandemije, a pčelarima i još teža zbog vremenskih uvjeta. Posebno sam ponosan na naše mlade pčelare koji su sudjelovali u natjecanju i na činjenicu da je upravo žena dobila nagradu u kategoriji najbolji mladi pčelar, to jest pčelarka.”

Projekt FARMA II od svog osnivanja 2016. godine podržava organizovanje takmičenje za najbolji med u Federaciji BiH. Tokom proteklih pet godina projekt je uložio više od 1,1 milion KM u razvoj sektora meda kroz dodjelu bespovratnih sredstava i pružanje tehničke podrške skoro jednoj hiljadi pčelara u BiH.

Spisak ovogodišnjih pobjednika takmičenja “Dani meda” je u prilogu.

Pobjednici takmičenja “Dani meda” 2020.

I) Najbolji mladi pčelar/pčelarka

Selma Smlatić, Savez pčelara Unsko-sanskog kantona, Velika Kladuša

II) Najbolja pčelarka

Anita Hodžić-Kurtović, Savez pčelara Unsko-sanskog kantona, Cazin

III) Livadski med

1. mjesto: Anton Karačić, Biletić Polje

2. mjesto: Emir Čolić, Udruženje pčelara Košćan, Hadžići

3. mjesto: Esad Kadić, Udruženje pčelara Košćan, Hadžići

IV) Med od kestena

1. mjesto: Medicom d.o.o., Grude

2. mjesto: Muharem Pripo, Pčelarsko društvo Roj, Konjic

3. mjesto: Edis Begić, Savez pčelara Unsko-sanskog kantona, Cazin

V) Med od medljike

1. mjesto: Dobro Zovko, Čitluk

2. mjesto: Dalibor Primorac, Udruga pčelara Matica, Grude

3. mjesto: Bego Borovac, Udruga pčelara Facelija, Goražde

VI) Med od bagrema

1. mjesto: Mirsad Fišić, Pčelarsko društvo Roj, Konjic

Napomena: Ostali uzorci nisu prošli polensku analizu.

VII) Med od lipe

1. mjesto: Pčelarsko društvo Nektar, Tuzla

Napomena: Ostali uzorci nisu prošli polensku analizu.

VIII) Razne vrste meda

1. mjesto: Pripo Muharem, Pčelarsko društvo Roj, Konjic

2. mjesto: Mirko Barbir, Ljubuški

3. mjesto: Dario Šormaz, OPG Dvije pčele, Kupres