Fantastičan uspjeh Borisa Stankovića i Naide Purišević

Prethodne sedmice najbolji bh. matematičari borili su se za plasman na Internacionalnu matematičku olimpijadu (IMO) i Balkansku matematičku olimpijadu (BMO).

U nedjelju 13. juna održana je Matematička olimpijada BiH, a u četvrtak 17. juna Izborno takmičenje za IMO i BMO na koje su se plasirali učenici koji su zauzeli jedno od prvih 12 mjesta na Matematičkoj olimpijadi BiH. Na osnovu zbira bodova s ova dva takmičenja formiran je plasman prema kojem je određena ekipa koja će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na ovim olimpijadama.

 

Visočanin Boris Stanković, inače učenik III razreda Druge gimnazije Sarajevo, odbranio je titulu državnog prvaka u velikom stilu. On je ubjedljivo, osvojivši prvo mjesto i na Matematičkoj olimpijadi BiH i na Izbornom takmičenju, nastavio niz pobjeda na domaćim takmičenjima koji traje od prošle godine. Borisu će ovo biti 3. IMO na kome učestvuje.

Veliki uspjeh je ostvarila i Visočanka Naida Purišević, koja je izborila svoje mjesto u ekipi za IMO i BMO te nakon 3 srebra na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke dobija priliku i da po prvi put učestvuje na najprestižnijem svjetskom matematičkom takmičenju.