Evo koji prirodni lijekovi pomažu kod liječenja sinusa

Sinusna infekcija se pojavljuje kada sinusi nateknu, što vodi do bola, pritiska i poteškoća s disanjem. U nastavku teksta pročitajte koja su to rješenja i prirodni lijekovi koji vam mogu efikasno pomoći u liječenju sinusitisa.

Prirodni lijek za sinuse sa hrenom

Uveče, prije spavanja, stavite na toplu ringlu kašiku narendanog korijena hrena. Prekrijte glavu većim peškirom, nagnite se i udišite dim. Ponavljajte postupak najmanje 5 dana uzastopno.

Inhalacija mirođijom

Uspite tri velike kašike mirođije u litar tek proključale vode i kuvajte najviše 2 do 3 minuta. Stavite šerpu na sto, prekrijte glavu što većim peškirom i udišite vrelu paru petnaestak minuta. Primjenjujte ovu inhalaciju uveče prije odlaska na spavanje.

Inhalacija sinusa bosiljkom

Tri velike kašike listova bosiljka uspite u litar provrele vode i kuvajte ne više od 3 minuta. Stavite šerpu na sto, prebacite peškir preko glave, prekrijte glavu i udišite vrelu paru najmanje 15 minuta.

Svaku vrstu inhalacije je proreporučljivo da radite prije odlaska na spavanje. Kada je u pitanju inhalacija bosiljkom, upala sinusa bi trebalo da popusti nakon 7 dana uzastopne inhalacije.

Čaj od limuna i cimeta za sinuse

Ovaj čaj od limuna odličan je lijek kod sinusnih glavobolja. Evo koji sastojci su vam potrebni i na koji način da pripremite ovaj čaj.

Sastojci:

  • 1 limun
  • 1 do 2 karanfilića
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 kašičice šećera

Priprema:

Narežite limun na kolutiće, dodajte 0,5 l vode, karanfilić, cimet i šećer. Pustite da ključa oko 5 minuta. Procijedite i uspite u šolju. Pijte pomoću kašike, kao supu, kašiku po kašiku što toplije, ali pazite da ne bude prevruće.

Morska so za sinuse

Pola kilograma što krupnije soli zagrijati do temperature od 40 stepeni Celzijusovih. Na unutrašnjoj strani ruke iznad šake provjeriti da morska so nije previše vruća, pa je sipati u krpu i napraviti zamotuljak u obliku tanjira, koji se pola sata drži na čelu između očiju, najbolje dok se leži. Kada se so ohladi, ponovo se zagrije i postupak se ponavlja.

Nakon toga se nozdrve i grlo ispiraju sljedećim čajem:

Dvije supene kašike sitno isjeckanog cvijeta i lista kičice i veliku supenu kašiku sitno isjeckanog cvijeta i lista hajdučke trave staviti u 6 dl proključale vode. Skolniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno dva sata da odstoji. Procijediti, grgljati i isprati nozdrve. Ovaj postupak primjenjivati 3 dana za redom.

Čaj od rastavića

Sipati supenu kašiku rastavića u 1,5 dl vode i kuvati 2 do 3 minuta. Ostaviti poklopljeno da se malo prohladi, a zatim lagano procijediti i ušmrkavati tečnost nekoliko puta dnevno.

Čaj za ispiranje nozdrva i usta

Po jednu supenu kašiku osušenog i zdrobljenog cvijeta i lista hajdučice, cvijeta i lista od crvenog sljeza, lista koprive, cvijeta od kamilice, lista ranjenika, lista od kupine i lista divlje nane usuti u 1,4 litra provrele vode.

Ostaviti poklopljeno sat i po izvan šporeta, procijediti i zasladiti kvalitetnim domaćim medom po želji. Tokom dana tri puta isperite nozdrve i to ušmrkavanjem i izbacivanjem ovog čaja, a nakon toga uzeti jedan gutljaj tečnosti i lagano grgljati u ustima prvo na desnoj, zatim na levoj strani, a potom držeći glavu pravo, pa sve ispljunite. Čišćenje sinusa ponoviti i sutradan.