Eufor uputio otvorenu prijetnju Dodiku i svima koji narušavaju sigurno okruženje u BiH

U reakciji na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika na svečanom obilježavanju Dana bivše Vojske RS i Dana 3. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci 12. maja, EUFOR podsjeća da su OSBiH osnovane u skladu sa Zakonom o odbrani (2005. godine), koji su jednoglasno usvojile tadašnje vladajuće partije u bh. Parlamentarnoj skupštini.

EUFOR ima kapacitete da garantuje provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma i spreman je podržati čuvanje ili uspostavljanje sigurnog okruženja ako za tim bude potrebe, kazali su u EUFOR-u.

Iz EUFOR-a navode kako oni imaju snažan izvršni mandat u skladu sa člankom VII Povelje UN-a, kao i sposobnost garantovanja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“To proizlazi iz pričuvnih snaga i rezervi u saradnji s državama članicama EU i NATO-a, prema sporazumu Berlin Plus. Te se rezerve mogu aktivirati u slučaju pogoršanja sigurnog i stabilnog okruženja, a EUFOR vježba brze reakcije, primanja i raspoređivanja tih rezervi na godišnjoj osnovi, tokom vježbi Brzi odgovor”, kazali su nam iz EUFOR-a.

“U skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2334 od 6. novembra 2018. godine, EUFOR Althea ima glavnu ulogu stabilizacije mira u okviru vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Imajući u vidu da je primarna odgovornost za daljnju uspješnu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma i održavanje sigurnog okruženja u nadležnosti svih vlasti u Bosni i Hercegovini, EUFOR blisko sarađuje s lokalnim vlastima, posebno s Oružanim snagama BiH i Agencijom za provođenje zakona”, rekli su iz EUFOR-a.

“EUFOR je ponosan na svoju saradnju s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i odbacuje sve izjave, ili aktivnosti koje bi mogle podijeliti ovu organizaciju i ugroziti uspjeh koji su OSBiH postigle na stvaranju jedinstvene državne vojne sile, koja je stekla međunarodno poštovanje i koja predstavlja sve ljude Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Posebno ističu da EUFOR “pažljivo prati situaciju i spreman je podržati čuvanje ili uspostavljanje sigurnog okruženja, ako je to potrebno”.