EU ULAŽE MILION EURA za projekat vodosnabdijevanja u Visokom

U Parlamentarnoj skupštini BiH potpisan je sporazum o bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od jedan milion eura za realizaciju projekta vodosnabdijevanja u naseljima Porječani, Vratnica i Srhinje.

Sporazum su potpisali zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora dr Zoran Tegeltija i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nesl.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je specijalni predstavnik Evropske unije za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johan Satler, gradonačelnik Grada Visoko Mirza Ganić i direktor JKP Visoko Almir Hadžialić.

– U proteklom periodu urađeno je dosta posla vezano za projektovanje vodovodne mreže u pomenutim naseljima, te pokrenuta procedura dobijanja potrebnih dozvola. U saradnji sa EBRD-om već smo imenovali konsultanta na projektu i u toku je priprema tenderske dokumentacije, kako bi se blagovremeno po sticanju svih uslova mogla raspisati javna nabavka. Ovo je prilika da se u svoje ime, ali i u ime svih građana grada Visoko zahvalim Europskoj uniji na osiguranju bespovratnih sredstava za projekat vodosnabdijevanja u iznosu od jedan milion eura. Mi smo istinski partner svima onima koji žele dobro našem narodu. Ističem da paralelno radimo na dobijanju upotrebnih dozvola i za ranije realizovane projekte vodosnabdijevanja, gdje se susrećemo s brojnim problemima, jer su pri realizaciji učinjene radnje koje izlaze izvan okvira projektno tehničke dokumentacije, ali su propuštene i određene radnje koje su bile neophodne da se provedu. Također, realizovali smo izgradnju vodovodne mreže u naseljima Liješeva i Orašac gdje je u toku instalacija pojedinačnih priključaka na stambene objekte – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.