Engleski TV kanal otvoreno o 15. godišnjici otkrića Bosanskih piramida (VIDEO)

Jedan od najpoznatijih britanskih youtube kanala, Zohar Star Gate kanal, objavio je 15-minutni video uradak u povodu 15 godišnjice od otkrića bosanskih piramida.

Film je svojevrsni sažetak rada dr. Semira Osmanagića, a kasnije i članova Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” te mnogobrojnih stručnjaka na dokazivanju hipoteze koju je 2005. postavio dr. Osmanagić. Sama hipoteza o postojanju piramida u malom mjestu, u centralnoj Bosni, u Visokom, izazvala je negodovanje arheoloških zajednica u BiH, Evropi i svijetu koje su, bez ikakve naučne znatiželje i bez posjete lokacijama, odbacili i samu mogućnost o kolosalnim piramidama u srcu Bosne.

Ono što je uslijedilo nakon početka iskopavanja iznenadilo je čitav svijet, a malu Bosnu i Hercegovinu zauvijek pozicioniralo na svjetsku arheološku mapu. Desetine hiljada sati rada na terenu, mnoštvo laboratorijskih analiza, satelitskih i georadarskih snimanja, stotine stručnjaka iz oblasti arheologije, geologije, fizike, itd., potvrdili su ono što je dr. Osmanagić od početka tvrdio. U BiH se nalaze piramide, one su najveće i najstarije na svijetu. Imenom: Bosanska piramida Sunca, Bosanska piramida Mjeseca, Piramida bosanskog Zmaja, Piramida Ljubavi i Hram Majke Zemlje.

Dr. Osmanagić je potom, ponovo šokirao “čuvare arhaičnog razmišljanja o piramidama“ tvrdeći da se ispod ovog kompleksa piramida nalazi i mreža podzemnih tunela. Ovu smjelu tvrdnju bazirao je na iskustvu koje je stekao tokom istraživanja piramida širom svijeta, a koje su, po pravilu, imale podzemne prolaze i prostorije. I zbilja, ubrzo je pronađen ulaz u podzemne prahistorijske tunele koji su nazvani Tuneli Ravne.

I ponovo, lokalni, evropski i svjetski “foteljaši” negoduju i protestuju tvrdeći, ponovo bez ijednog dokaza ili posjeta lokacijama, da je tu riječ ili o rudnicima zlata ili o tunelima koje je pravila Jugoslovenska armija ili, potpuno nelogično i krajnje zlonamjerno, da sam Osmanagić kopa ove tunele. Naravno, kasno naveče i u potpunom mraku kako ga niko ne bi video.

U isto vrijeme, timovi i stručnjaci Fondacije u tunelima pronalaze megakeramičke blokove, savršene suhozidove, prostorije i hodnike.

Otkriće novih tunela, Ravne 3 i Ravne 4 koje se dogodilo 2019. godine, razbilo je u paramparčad tvrdnje o rudnicima, JNA tunelima i onoj ludosti o kopanju tunela po mraku. Naime, u ovim tunelima, za koje je ustanovljeno da su povezani s prvootkrivenim Tunelima Ravne, pronađeno je više od 3.000 artefakata (novčića, dijelova keramičkih predmeta, nakita, itd.) koje su stručnjaci Fondacije, ali i stručnjaci iz lokalnog muzeja ocijenili kao izuzetne nalaze iz neolita, antičkog Rima, Bizantije i Srednjeg vijeka.

Istraživanje ide dalje, s fokusom na nevjerovatne elektromagnetne fenomene pod zemljom i iznad Bosanske piramide Sunca, a projekt istraživanja bosanskih piramida ostaje najotvoreniji arheološki projekt u svijetu ikada.

https://www.youtube.com/watch?v=HuEyMNOGd8w&fbclid=IwAR3exYEuDjkL_w9ZtIq-y8gqBBEC9G4kNj9JDznR5RI5eOLk4zq8dw2vy0I