EMIR DŽAFIĆ: Dokazali smo da je poljoprivreda šansa za razvoj i otvaranje novih radnih mjesta u Visokom

Emir Džafić, Predsjednik udruženja poljoprivrednika VI-MILK Visoko

Prema zvaničnim podacima iz službe za finansije, privredu i društvene djelatnosti Grada Visoko, visočki mljekari su u 2019. godini proizveli 3 miliona i 358 hiljada litara mlijeka što je više za milion i  157 hiljada litara mlijeka tj. 35% povećanje proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu.

Uporedo sa ovim povećanjem prati i povećan broj registrovanih obrta i broja zaposlenih u oblasti poljoprivrede, pa tako da po zadnjim podacima imamo 2.230 registrovanih Poljoprivrednih gazdinstava i 223 obrta sa ukupno 746 osoba prijavljenih i uposlenih u oblasti poljoprivrede.

Kada smo početkom 2018. godine pokrenuli Udruženje naši poljoprivrednici su bili u velikim problemima kao što su: nestabilan otkup, niske otkupne cijene, kašnjenja sa isplatom poticajnih sredstava, neinformisanost proizvođača, nedostatak edukacije, pa zbog svih tih problema poljoprivrednici su došli u situaciju da smanjuju svoje proizvodnje a neki čak i da gase.

Danas dvije godine poslije sa ponosom možemo istaći da smo kroz aktivnosti koje su provođene uspjeli stabilizirati otkup, otkupne cijene mlijeka su povećane, poticajna sredstva (Federacija i Kanton) su redovna, proizvođači međusobno razmjenjuju iskustva i usavršavaju svoje proizvodnje, ulažu u nabavku nove opreme, većina proizvođača je popravila higijensko-tehnološke uslove, preko 80% proizvođača imaju rashladne uređaje(laktofrize) za ispravno skladištenje mlijeka. Jednostavno rečeno, mljekarstvo u Visokom postaje zajedno sa plasteničkom proizvodnjom  broj 1 u poljoprivredi.

Veliki uspjeh mljekarske proizvodnje u Visokom jeste činjenica da je dosta nezaposlenih osoba ovu djelatnost prepoznala kao šansu za pokretanje vlastitog biznisa i siguran izvor egzistencije za sebe i svoju porodicu, pa tako da preko 20 demobilisanih boraca koji su bili na birou, danas su registrovani obrtnici i bave proizvodnjom mlijeka gdje se ostvaruje kontinuirani mjesečni prihod, a takođe smo uspjeli motivisati dosta mladih osoba se ozbiljno bave ovom proizvodnjom.

Uporedo sa ovim podacima, bitno je napomenuti da zbog potreba u proizvodnji mlijeka, sve je veći broj obrađenih i zasijanih površina kulturama kao što su silažni kukuruz, ječam i pšenica a koji se koriste za ishranu muznih grla, tako da imamo od ukupno zasijanih 1.602 hektara 36% je pod krmnim biljem(silažni kukuruz i djetelina) i 12% površina pod žitaricama.

Posebno ističemo da smo kroz edukaciju i bolju  međusobnu uvezanost u 2019. godini kroz modele podrški od strane Federalnog ministarstva za poljoprivredu ostvarili 1.288.644,60 KM, od Kantonalnog ministarstva za poljoprivredu 985.830,40 KM  i od Grada Visoko 54.977,50 KM podrški za sve vidove proizvodnji.

Od problema sa kojima se danas visočki poljoprivrednici suočavaju jeste već nedostatak obradivih površina za proizvodnju stočne hrane kao i nedostatak kvalitetnih visokomliječnih rasplodnih grla gdje značajniju ulogu mora da ima lokalna zajednica jer mi smo direktni proizvođači domaće hrane a u ovim vremenima pandemije vidimo koliko je to bitno za lokalno stanovništvo .

Na kraju želim da kažem da smo mljekarstvo u Visokom učinili stabilnim i svako onaj ko želi da se bavi ovim poslom može da nam se obrati i dobiće potrebnu podršku kako da pokrene ili unaprijedi svoj posao.