Emina Jusić (SDA) podnijela inicijativu za stavljanje van snage Odluke koja je dovela do povećanja cijena vode

Vijećnica SDA Emina Jusić, prošlog petka na sjednici Gradskog vijeća Visoko, podnijela je inicijativu za stavljanje van snage Odluke o davanju saglasanosti na izmjene i dopune Cjenovnika komunalnih i ostalih usluga JKP ”Visoko” d.o.o. Visoko. Ovom Odlukom došlo je do drastičnog povećanja cijene vode, a što je bilo predmetom građanskog nezadovoljstva i potpisivanja peticije za njeno ukidanje.

U međuvremenu, Grad Visoko je nastavio sa plaćanjem penala EBRD- u za nepovlačenje sredstava u svrhu realizacije projekta rješavanja projekta vodosnadbijevanja.

Do sada su građani Visokog ni krivi ni dužni, zbog bahatosti gradonačelnice Amre Babić (nezavisne kandidatkinje) i javašluka njenih ljudi, iz svog džepa platili 102.000,00 KM kazne.

Inicijativu prenosimo u cijelosti.

”U skladu sa članom 21. Statuta Grada Visoko i člana 12. Poslovnika o radu Gradskog vijeća pokrećem inicijativu za stavljanje van snage Odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Cjenovnika komunalnih i ostalih usluga JKP ”Visoko” d.o.o. Visoko u cijelosti, a koje se prije svega odnose na povećanje cijena vode, primjenu i način primjene navedene Odluke koju je donijelo Općinsko vijeće Visoko na 28. sjednici OV održanoj 29.03.2019. godine.

Obrazloženje: Projektom proširenja vodovodne mreže na području općine Visoko osigurana su kreditna sredstva u iznosu od 4.500.000 eura od strane EBRD-a na osnovu ugovora o zajmu od 31.08.2016. godine. Cijena vode po metru kubnom u to vrijeme je bila 0,60 KM da bi nakon toga prvo bila povećanja na 0,80 KM i na 28. sjednici OV povećanje iznosi na 1,20 KM uz povećanje i ostalih naknada (vodomjerno mjesto itd.). Prema tome povećanje do sada iznosi preko 100% i nije izvjesno da će tako i ostati već se špekuliše i o novim povećanjima.

Visoko trenutno plaća najskuplju vodu u odnosu na okolne gradove od Sarajeva do Zenice, a u isto vrijeme nije u najslabijoj poziciji po pitanju dostupnosti količina pitke vode. Projektom je planirana rekonstrukcija postojeće mreže i uvođenje novih korisnika za cca 12.000 stanovnika ili 4.000 – 5.000 novih korisnika vode.

Smatramo da nisu urađene neophodne analize za povećanje cijena vode i usluga, da je cijena novih  priključaka nedopustivo velika i da je sve potrebno preispitati odnosno, prvo poništiti posljednju odluku o povećanju cijene vode i cijene priključka. Nakon toga napraviti analizu i u skladu s tim donijeti realne cijene po kojima će JKP poslovati na pozitivnoj nuli uz određeno investiranje u dalji razvoj mreže i modernizaciju preduzeća. U vezi s naprijed navedenim napominjemo da je OV u ranijem sazivu donijelo odluke da proširenje vodovodne mreže  i kredit ne smije utjecati na povećanje cijene vode.

Ukoliko je to nemoguće cijenimo i smatramo da nisu iscrpljene sve mogućnosti za donošenje drugačijih rješenja a to je osiguranje sredstava kroz subvencioniranje, drugačiji način obračuna i pravljenja ušteda na drugim pitanjima koja nisu proritet kao što je osiguranje pitke vode za sve stanovnike Grada Visoko. Napominjemo da je SDA Visoko nedavno u vrlo kratkom roku (jedna sedmica) kroz peticiju upitala građane šta misle o poskupljenju vode gdje se odazvalo preko 2000 učesnika i prema kojima njih 95% smatra da je cijena vode previsoka.

Ovom prilikom pozivamo vijećnike da još jednom razmotre ovo pitanje i donesu odluku koja je dobrobit za sve građane a to je smanjenje cijene vode u realne okvire, uz nastavak aktivnosti na završetku projekta kako je i planirano, a konačan cilj kroz sve buduće aktivnosti bude osiguranje pitke vode za sve stanovnike područja grada Visoko. Javna preduzeća ne smiju biti profitabilna preduzeća nego ona koja daju najbolju uslugu za sve građane po realnim cijenama.”

Inicijativa je upućena Predsjedavajućem GV Visoko i nadležnim službama.

Press služba SDA Visoko