Elvedina Muzaferija nakon historijskog uspjeha: Ovo je veliki podstrek za nastavak moje karijere

Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija (20) danas je ispisala historiju bh. skijanja budući da je osvojila prve bodova za Bosnu i Hercegovinu u Svjetskom skijaškom kupu, a svoje oduševljenje nije krila ni nakon održanog takmičenja.

– „Super G je bio dosta težak, i tu sam imala malo problema, ali sam dobrom slalomskom vožnjom uspjela to nadoknaditi i ostvarila prve bodove u historiji BiH. Divan je osjećaj da sam ušla u historiju bh. skijanja i još veći podstrek za nastavak moje karijere. Ovo je Svjetski kup i takmiče se sve najbolje skijašice na svijetu, konkurencija je uvijek na visokom niovu.“, istakla je Muzaferija.

Elvedina neće mnogo odmarati jer se nalazi usred sezone, te je kratko poručila šta je sljedeće očekuje.

“Sada mi slijedi nekoliko nastupa u European Cupu, a onda ću se vjerovatno opet okušati u kombinaciji na Svjetskom skijaškom kupu. Vjerujem i nadam se da opet mogu doći do bodova”, optimistično je poručila Elmedina.

Podsjetimo, Muzaferija je osvojila 29. mjesto u kombinaciji voženoj u austrijskom Altenmarkt-Zauchenseeju. Tako je osvojila dva boda, što su ujedno prvi bodovi za BiH u Svjetskom skijaškom kupu.

Dvije vožnje je odvezla za 2:12,70 minute, što je bilo 9,25 sekundi zaostatka u odnosu na pobjednicu Italijanku Federicu Brignone. Nakon prve vožnje bila je 31., najviše zahvaljujući tome što čak 16 skijašica nije stiglo do cilja. Među njima je bila i legendarna američka skijašica Mikaela Shiffrin.

Muzaferija je prvu vožnju odvezala u vremenu 1:18,40, što je bio tada zaostatak od 4,6 sekundi u odnosu na Brignone. Već nakon polovine druge vožnje Elvedina je saznala da će ući u historiju bh. skijanja samo ako uspije proći kroz cilj budući da je Tina Weirather iz Lihtenštajna odustala od utrke. Na kraju je do tog uspjeha i stigla te čak i prestigla jednu skijašicu za 29. mjesto.