EKSPERTI TVRDE: Dati mobitel djetetu je isto kao i dati mu opojne droge

Pametni telefoni imaju jednak efekat kao opojne droge, tvrde eksperti. Ekspertica za ovisnosti Mandy Saligari komentarisala je ovaj “moderni problem”, prenosi The Independent.

Ako date vašem djetetu mobitel, rezultat će biti sličan efekat kao da ste mu dali drogu, tvrdi Saligari.

“Uvijek pitam ljude zašto svojoj djeci daju tablete i telefone ako im ne bi dali čašu vina ili gram kokaina. Te stvari imaju isti efekat. Zar stvarno dopuštate vašim mališanima da se igraju na tome iza zatvorenih vrata? Zašto obraćamo pažnju na ovisnost o alkoholu i drogama, a ne na ovu vrstu opsjednutosti tehnologijom?”, govori Saligari.

Saligari tvrdi kako se u njenu kliniku u Londonu u posljednjih nekoliko godina javio veliki broj roditelja koji su tražili pomoć za svoju djecu u vezi ovisnosti o mobitelima. Pored toga, dodaje kako se često susreće sa tinejdžerima koji smatraju da je slanje fotografija na kojima su goli normalna stvar koja postaje pogrešna samo onda kada za nju saznaju roditelji.

“Moguće je smanjiti ovisnost. Morate se naučiti kontrolisati i bolje trošiti slobodno vrijeme. Moguće je uživati i bez telefona”, rekla je Saligari.