Edin Kajević, Davud Mešinović, Ismail Hercegovac i Sajra Kajević – dobitnici priznanja na “Izboru sportiste ZDK”

Dana 05.03.2020. godine održan je Izbor “Sportiste godine ZDK” održan je sinoć u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u organizaciji Sportskog saveza ZDK i NIPD “Naša riječ” Zenica, a pod generalnim pokroviteljstvom Vlade ZDK.

Četiri naša predstavnika su dobila priznanje i to:

– Kajević Edin

– Kajević Sajra

– Mešinović Davud

– Hercegovac Ismail.

 

EDIN KAJEVIĆ (TKD KLUB “BOSNA” VISOKO) – Najbolji treneri

Edin Kajević je rođen 1. januara 1981. godine u Visokom. Od svoje 11. godine se bavi taekwonoom te isti trenira preko 25 godina. Majstor je teakwondoa i nosilac titule crni pojas – 5. dan. Svoje prvo zvanje i medalje za Visoko i BiH osvojio je prije 20 godina trenirajući u Taekwondo akademiji Zejd u Sarajevu. 2009. godine osniva TKD klub “Bosna” Visoko, nastojeći da okupi djecu i mlade sa područja Visokog i tako kroz sport promoviše svoj grad. U prošloj godini je kao trener vodio svoj klub na raznim domaćim i internacionalnim takmičenjima, gdje su postignuti značajni rezultati. Na Državnom i Kantonalnom prvenstvu osvojena su druga mjesta, dok je na Federalnom prvenstvu osvojeno četvrto mjesto. Na brojnim internacionalnim turnirima u 2019. godine njegovi timovi su po pravilu završavali uglavnom među prva tri tima. Pored svega navedenog, Edin je vlasnik 4 Ginisova rekorda, a bitno je istaći da trenutno vrši pripreme za nastupe na kojima će pokušati oboriti nove rekorde, a prvi takav pokušaj je zakazan za april 2020. godine.

SAJRA KAJEVIĆ (TKD KLUB “BOSNA” VISOKO) – Sportske nade

Sajra Kajević je rođena 29. aprila 2005. godine u Sarajevu. Taekwondoom se bavi od svoje četvrte godine, a ima položen 3 POOM crni pojas. Sa nepunih pet godina učestvovala je na dječijoj olimpijadi u hrvatskom Karlovcu, gdje je pobijedila tri borbe i osvojila zlatnu medalju. Članica je TKD kluba “Bosna” Visoko. Posjeduje G licencu za internacionalna prvenstva i do sada je učestvovala na mnogo takvih prvenstava. Najveći uspjeh u 2019. godini je osvojena zlatna medalja na Balkanskom prvenstvu u Sofiji, Bugarska, čime je postala prvakinja Balkana. Također treba izdvojiti prvo mjesto na kantonalnom prvenstvu ZDK, te drugo mjesto na prvenstvu BiH. Kada su internacionalna takmičenja i G1 turniri u pitanju, u prošloj godini Sajra je osvojila prva mjesta na takmičenju “Korčula open 2019” i “Karlovac open 2019” u Hrvatskoj te treća mjesta na G1 turnirima u Zagrebu i Sloveniji.

DAVUD MEŠINOVIĆ (TKD “BOSNA” VISOKO) – Najbolji juniori

Davud Mešinović ima 15 godina i odličan je učenik 9. razreda OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre kod Visokog. Već devet godina aktivno trenira u Taekwondo klubu “Bosna” iz Visokog. Redovni je juniorski reprezentativac taekwodno selekcije Ze-do kantona, te posjeduje G licencu za takmičenja i internacionalna prvenstva. Za Davuda je 2019. godina bila veoma uspješna, jer je osvojio prvo mjesto na Državnom prvenstvu BiH te druga mjesta na prvenstvu FBiH i Kupu naše zemlje. Učestvovao je i na Balkanskom prvenstvu koje je održano u Sofiji u Bugarskoj, gdje je osvojio veoma dobro peto mjesto. Kada su internacionalna takmičenja u našoj zemlji u pitanju, Davud je u prošloj godini između ostalog osvojio čak šest prvih, dva druga i jedno treće mjesto. Na takmičenjima u inostranstvu, bio je dva puta drugi i dva puta treći na turnirima koji su održani u Hrvatskoj i Sloveniji.

ISMAIL HERCEGOVAC (TKD KLUB “BOSNA” BREZA) – Sportske nade

Ismail Hercegovac rođen je 15.7. 2011.godine i odličan je  učenik trećeg razreda osnovne škole „Enver Čolaković“ u Brezi,  sa primjerenim vladanjem, gdje  učestvuje i u vannastavnim aktivnostima kroz školske sekcije, priredbe itd.Također, osim redovne nastave dva puta sedmično pohađa treći stepen nastave engleskog jezika u organizaciji CZSJ „STEP“ iz Ilijaša.

Ismail Hercegovac je svoj sportski talenat počeo pokazivati u ranom djetinjstvu, a svoje prve korake načinio je u taekwondo klubu „BOSNA“ sa trenerima Edinom Kajevićem i Kerimom Ahmetspahićem, te sa navršenih pet godina počinje aktivno trenirati taekwondo.

U ovom sportu svoj talenat pokazao je već na prvim takmičenjima gdje je ostvario zapažene rezultate i prve medalje.Rado učestvuje i u drugim sportskim aktivnostima i događajima.

Putem sporta, Ismail oblikuje i usvaja sistem vrijednosti,razvija i usvaja osobine kao što su: timska saradnja, odgovornost, upornost, samopuzdanje. Također, usvaja pravila ponašanja i komunikacije, mijenja i oblikuje  svoje životne navike.

Kada je riječ o sportskim aktivnostima u klubu taekwondo „ Bosna“, Ismaila najviše privlače treneri – koji su mu uzor, njihov rad i disciplina, te „DEMO TIM BOSNA„ čiji je član od samog početka treniranja i sa kojim je učestvovao na mnogim sportskim i kulturnim aktivnostima i događajima

 

Ova velika priznanja rezultat su predanog rada i aktivnosti TKD Kolektiva Bosna!

Svim dobitnicima nagrada iskrene čestitke!

Vaš Taekwondo Kolektiv BOSNA