Dženeta Uzunalić (SDP): Problemi mladih u Visokom ponovo na čekanju

Na posljednjoj debati za gradonačelnika/gradonačelnicu još jednom smo vidjeli kako je iz ugla svo troje njih, problematika mladih u ovom gradu zaista nebitna. Iako je programom debate, predviđena jedna čitava tema s fokusom na mlade, od prepucavanja i niskih udaraca o tome nažalost nije bilo vremena da se priča. Tek jedva se dotakoše stipendija, koje su svakako presiromašne, od kojih jednom studentu, dok plati mjesečnu kartu, ostane tek toliko da popije kafu između dva predavanja. Zato se o tome priča preponosno, kao da je to neka milostinja koja dolazi direktno iz njihovih džepova.

Kako god, sve tri strane su (ne)vješto izbjegle da pričaju o problemima koji se godinama guraju pod tepih. Kad kažem godinama, mislim na Strategiju prema mladima, koja je u našem gradu na usvajanje čekala čitavu deceniju. Pošto se svakako kao narod sve više uklapamo u trend “Hljeba i igara” i oni su vodeći se tom analizom javnog mnijenja odlučili odstupiti od politike i samo nas dobro zabaviti. Ali uvijek ima onih koji čitaju između redova.

Pitanje je zašto niko od kandidata za gradonačelnika, pa i od kandidata za vijećnike (pritom mislim na one koji su sjedili u vijeću kad se strategija usvojila) nije spomenuo ovu strategiju s obzirom da je to važan i značajan dokument koji će se baviti problemima mladih u svim segmentima? Da li to opravdava naše sumnje da je taj dokument samo formalno usvojen, jer od njegovog usvajanja ni traga ni glasa ?

U ovakvoj situaciji kada se naši mladi, učenici i studenti susreću sa brojnim problemima, luksuz je čekati. Hoćemo li još jednu deceniju čekati na implementaciju? Pa ako budemo imali sastav vijeća copy-paste prošlih godina, vjerovatno je da hoćemo.

Da li je iko od uvaženih kandidata i od koordinacijskog tijela koje je formirano usvajanjem ove strategije upoznat sa kojim se problemima trenutno hvataju u koštac studenti iz cijele države, pa i studenti iz našeg grada? Podrške ni sa jedne ni sa druge strane ne dolaze. Ponosni smo na njih kad se pokažu kao najbolji ambasadori našeg grada, a to što trenutno nemaju gdje održavati praktičnu nastavu, što se bore za smanjenje troškova školarine i što se traži finansiranje školarine najboljih studenata o tome ni riječi. Gdje je i šta radi stručni saradnik mlade, čija je pozicija definisana na osnovu predložene inicijative SDP-a i vijećnika Dejana Šćepanovića? Grad Visoko, kandidati na lokalnim izborima, bivši i budući vijećnici, radno tijelo Strategije prema mladima, još jednom šute za mladost.

Izvinite, ali sve nas baš boli briga što ste vi došli nespremni na debatu i što vam pitanja nisu pravovremeno dostavljena. Jer, ako ne znate bez prethodne pripreme i spremljenih odgovora, razgovarati o krucijalnim problemima ovog grada, onda zasigurno ne zaslužujete biti dio izvršne vlasti.

I generacije vijećnika su o tome šutile godinama pa su ipak odlučili da krenu po još jedan vijećnički paušal, vjerovatno da nastave šutnju dok većina njih istovremeno prima penzije i radi na pozicijama na kojim svjesno krade tu poziciju jednom mladom čovjeku.

Između svega ovoga, mladi postaju jedan od stubova na kojim počiva nakaradni sistem. Mi nismo od onih koji će zbog trenutnih slabosti vlasti da šute i da srljaju u još veći ambis. Nismo ni od onih kojih su zaboravili kako je biti učenik, biti student i kako je slati prijave za posao, bezuspješno.

Generacijo, ne daj se!

Dženeta Uzunalić

Dženeta Uzunalić, kandidat GO SDP Visoko za Gradsko vijeće pod rednim brojem 2

Rođena 1995. godine, VSS

DOSLJEDNO!