DŽEMAT MAUROVIĆI: Maksimalan razvoj i iskorištavanje vakufske zemlje za proizvodnju hrane

Tokom vikenda, 25.i 26. maja tekuće godine, u krugu Islamskog centra u džematu Maurovići MIZ Visoko, izvršena je sadnja paprike na površini od oko 10 duluma zemlje.

Jedan od rijetkih džemata koji raspolaže tako velikom količinom vakufske zemlje u neposrednoj blizini džamije, a istu nastoji maksimalno iskoristiti jeste džemat Maurovići.

U prethodnim godinama vrijedna ekipa džamijskog odbora na čelu sa mjesnim imamom Sead ef. Goralijom i vizionarskim pogledima čestitog mutevelije hadži Saliha Valjevca konstantno radi na okrupnjavanju vakufskog dobra, ali i oplemenjivanju istog.

Zasađena su brojna stabla voća, montiran plastenik za uzgoj povrća, a najnoviji pokušaj jeste uzgoj paprika u saradnji sa domaćim proizvođačem koji kompletan proizvod plasira na ino tržište.

Radove na terenu obišao je i glavni imam MIZ Visoko, prof. Midhat ef. Čakalović koji je između ostalog naglasio: “Sretan sam i pomalo subjektivan, jer se radi o mojim Maurovićima. Vrijedna ekipa ljudi sa imamom i mutevelijom na čelu, koja ima vizionarske poglede, radi na razvoju i iskorištavanju vakufske zemlje, što naravno treba intenzivirati i prenijeti na druge džemate koji imaju mogućnosti proizvodnje hrane da to i čine”.

Za vrijeme naše posjete, dok je ekipa vrijednih radnica vršila zasad paprika za koji je obezbijeđeno i navodnjavanje, drugi dio aktivnosti tog dana dešavao se u Islamskom centru gdje su kuhari započeli pripreme za organizaciju zajedničkog iftara većeg broja učesnika. Zaželjeli smo im puno uspjeha i nastavak aktivnosti za dobrobit društvene zajednice.