DŽEMAT BUCI: Mektebski dragulji u Ramazanskoj školi Islama

U subotu 1. juna 2019. godine, u džematu Buci, MIZ Visoko, održano je takmičenje za učenike u poznavanju sura Amme džuza.

30 mektebskih polaznika bilo je podijeljeno u dvije grupe. Prva grupa su mlađi učači Kur´ana časnog, koji su trebali naučiti od Fatihe do sure Alek. Druga grupa, stariji uzrast, trebali su naučiti sve do sure Beled. Učenici su pokazali veliko interesovanje i želju, svakodnevno su dolazili u mekteb, te su poslije Ikindije namaza vježbali sa svojim efendijom.

Imam Ermin ef. Ahmić je djecu učio i usmjeravao, te im pokušao prenijeti tehnike lakšeg pamćenja sura iz Kur´ana.

Humani ljudi podržali su ovo hajr druženje u mjesecu Ramazanu, te su djeci obezbijedili vrijedne nagrade. Djeca su dobila jak motiv i podsticaj, jer su nagrade bile vrijedne. Prve nagrade su: dva nova mobitela, Samsung A10 2019, druge nagrade su po 50 KM, a treće nagrade su po 30 KM.

– „Uzvišeni ih obilato nagradio i podario im najljepše mjesto u džennetu. Trgovina mobitela Čehajić, iz Visokog, su dali svoj doprinos i obezbijedili su najbolje mobitele za našu djecu, po sniženim cijenama.“ poručuju i džemata Buci.

Mualim Ermin ef. Ahmić je svakodnevno djecu podučavao i bez teškoće provodio svoje vrijeme s njima. Na kraju je imao jako težak zadatak, jer je trebao da odluči koji su  učenici najuspješniji. Ali kako kaže uvaženi mualim – „Allah je naš najbolji učitelj, Pravedni i Pošteni, oslanjajući se na Njegovu Milost proglašeni su najistaknutiji učenici.“

I KATEGORIJA (mlađa grupa)    

  1. mjesto  Alihodžić Zijad
  2. mjesto  Džafić Edna
  3. mjesto  Šečo Anela

II KATEGORIJA (starija grupa)

  1. mjesto Džafić Ajša
  2. mjesto Alihodžić Hamza
  3. mjesto Alihodžić Bilal

Iskrene čestitke djeci i njihovim roditeljima. Posebna čestitka svim takmičarima koji su pokazali da vjeru Islam žive i vole, te da je dio njihove svakodnevnice.

– „Omladina našeg džemata zaslužuje zdravu i sigurnu budućnost, a samo vjera u Allaha Uzvišenog može da im to pruži. Zahvaljujemo se glavnom imamu MIZ Visoko, Midhat ef. Čakaloviću, koji je prigodnim govorom ohrabrio djecu i čestitao im na vrijednom uspjehu, a zatim je uručio nagrade najboljim učenicima. Posebno se zahvaljujemo i ćevabdžinici Ihtijarević, koji su večeras pripremili 120 iftara za mektebske polaznike i omladinu džemata Buci. Da ih Uzvišeni Gospodar nagradi za ovo hajr djelo i što su prepoznali vrijedne i marljive učenike koji stasaju i odrastaju u okrilju naše džamije.

Džematski odbor Buci, zahvaljuje se donatorima na ovim nagradama, ali i mualimu koji je sve to realizovao i omogućio djeci da se svakodnevno sastaju i druže u ovom svetom mjesecu. Ramazan je mjesec oprosta i milosti, pa da nam se Uzvišeni smiluje i podari nam zdravlja i znanja, pa da se ovako svake godine sastajemo.“, istakli su članovi džematskog odbora.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE KLIKOM NA LINK