Duhovite ramazanske priče, dosjetke i anegdote

Mjesec ramazan zauzima posebno mjesto u srcima muslimana koji njegovo blagoslovljeno vrijeme nastoje provesti u ibadetu i pokornosti Dragom Allahu.

Svojim mnogobrojnim i zahtijevnim vjerskim propisima ramazan obuhvata čovjeka u cjelini ne dozvoljavajući mu da se tokom cijelog mjeseca „opusti“.

Nije, stoga, nikakvo čudo da je ramazan, pogotovo kada se zadesi kao sada u ljetnjem dobu, Bošnjacima koji nisu prošli jake duhovne pripreme, teško padao što je za posljedicu imalo pojavu niza dogodovština kasnije pretočenih u priče i dosjetke.

S namjerom da vjernike u ovim dugim i vrućim ramazanskim danima malo razgalimo, neke duhovite dosjetke, anegdote i poučne priče o ramazanu i ramazanskim ibadetima pronašli smo za čitaoce Preporoda u islamskoj periodici iz prve polovine XX stoljeća.

Tamo gdje je bilo potrebe uz priču smo naveli prikladan komentar, odnosno hadis o tretiranoj temi.

Udri vala, nećeš po ramazanu, no po meni!

U čuvenom hadisu o vrijednosti posta Allahov Poslanik, a.s., kaže: „Post je štit.

Kada neko od vas posti neka besramno ne govori i ne galami. Ako ga neko uvrijedi ili napadne neka kaže: ‘Ja postim.’“ (Buhari i Muslim) Jedne prilike za vrijeme posta tokom mjeseca ramazana posvađaše se Mujo K. i Hasan K. iz Podgorice.

Mujo je bio slabije fizičke građe, pa se, u momentu kada je vidio da nema šale i da bi mogao dobiti batine počeo mudro povlačiti rekavši: „Vala Hasane, da nije ramazan, izmjerio bih te ovom toljagom nekoliko puta.“ „Ma udri vala, ako smiješ’ – ljutito će Hasan – ‘nećeš po ramazanu, no po meni.“

Ramazanska šunka i vino

Efendija Husejn iz Tuzle pripovijeda da je prije Drugog svjetskog rata bio neki Suljo koji je, da bi svima pokazao kako je moderan i napredan, uz ramazan u po bijela dana sjeo s nemuslimanima u čaršiji da svinjsku šunku jede i crno vino pije.

Kada je efendija naišao pokraj njih, njegovi drugovi mu rekoše: „Bolan Suljo, ramazan ti je, a ti krmetinu i vino ždereš, zar te nije stid efendije?“ Suljo se ne dade zbuniti, nego im s neke visine i odvažno odgovora: „Ja nisam „Turčin“, pustite me u miru da ručam, jer nisam ni doručkovao.“

Efendija dalje priča: „Međutim, čini se da Svemogući Bog nekad ne ostavlja ljude samo za ahiretske kazne i džehennemske vatre, nego ih često još na Dunjaluku opomene i „blago“ kazni.

Tako je i Suljo te večeri bio kažnjen, jer su ga njegovi pajdaši u pijanstvu toliko izmlatili da će se vazda o uštapu i mijeni sjećati ramazanske šunke i vina starog fruškogorca od 9 godina.“

Poziv išaretom

Jednog vrućeg ljetnog dana bude nekom Bošnji teško postiti. On je prije nego što je krenuo u čaršiju rekao svojoj ženi da mu po djetetu pošalje poruku kada ručak bude gotov. Tako je i bilo.

Kad je pripremila ručak njegova žena zovnu curicu i reče joj: „Hajde, šćeri, u čaršiju, pa babi išaretom kaži da dođe da ručamo.“ Dijete odmah otrči i kad stiže u čaršiju primijeti oca kako s nekim ljudima u dućanu razgovara. Čim ga je ugledala, poviče onako sa sokaka: „Hajde, babo, kući, zove te mama išaretom da ručamo!“

Komentar: Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Ko bez opravdanog razloga prekine post jednog dana ramazana, (njegovu vrijednost) ne može ga nadomjestiti čak ni kada bi doživotno postio.“ (Ebu Davud)

Čovjeku koji je namjerno prekinuo post uz ramazan Vjerovjesnik, a.s., je rekao: „Oslobodi roba, ili posti dva mjeseca uzastopno, ili nahrani šezdeset siromaha.“ (Ebu Davud)