DUGE LJETNE VISOČKE VEČERI: KAD ZAMIRIŠU AVLIJE I BALKONI

Zamirisale visočke avlije u ljetnom ruhu. Čini se da niko nema ljepših avlija i balkona u gradu ili okolini.

Poznajete li nekoga ko ne voli ljeto? Nije samo stvar u dužim danima i ljepšem vremenu, stvar je u probuđenim ljudima, prirodi, stvar je u nekoj pokretačkoj snazi koju ljeto donese nakon buđenja proljeća.

Odavno je jasno da čovjek puno bolje funkcionira na otvorenom prostoru – bilo da je riječ o jutarnjoj kafici, ili večernjem druženju, balkon ili terasica (ma koliko mali bili kvadraturom!), mogu biti uređeni kao savršeni mali kutak.

Balkon, terasa ili vrt u zimskom razdoblju čame u tišini, ili nam služe kao privremena spremišta. U proljeće priča je sasvim drugačija- balkonska vrata i prozori češće su otvoreni, terase se čiste, vade se stolovi, stolice, suncobrani, sade se začinske biljke ili cvijeće, a kad dođu vrele ljetne noći…

Nema veze što je vaš balkon malen površinom. Ma koliko malen bio, uvijek se nađe mjesta za barem jednu stolicu i mali stolić.

Nekoliko lončanica bilja ili cvijeća, jastučić… i spremni ste za provjereno najbolju terapiju nakon radnog dana.

U zelene biljke i cvijeće se isplati investirati. Zeleni omotač kojeg ćete stvoriti, proizvesti će kisik te će vam u vanjskom prostoru biti ugodnije i ljepše. Ukoliko živite u blizini ceste, zeleni balkon je imperativ!

Čak i samo nekoliko lončanica, ili začinsko bilje poput bosiljka, majčine dušice, ružmarina i lavande čine razliku. Osim što će odlično mirisati, možete ih upotrijebiti za pripremu jela, a i odbranit ćete stan od buba i insekata!

Dodatan štih, posebno u večernjim satima, dati će svijeće. Investirajte u vanjske prenosive fenjere, velike svijeće koje će vam dugo trajati ili jednostavno objesite lampice. Balkon će – doslovno – zasjati punim sjajem!