DRŽIMO SVOJE TIJELO STALNO U POKRETU: Svaki pokret je vježba

Da biste očuvali zdravlje i dobru fizičku kondiciju, imali kvalitetan život ali i živjeli duže, rad u bašti, čišćenje dvorišta i obični kućni poslovi jednako su korisni kao naporni treninzi i teretana

Kad se spomene fizička aktivnost, mnogi to izjednačavaju sa napornim vježbama u teretani ili znojem koji se slijeva niz lice za vrijeme jutarnjeg džoginga.

Ali, istraživanja su pokazala kako se u fizičku aktivnost slobodno mogu svrstati svi pokreti i radnje koje smatramo običnim kućnim i nekim drugim poslovima, izvodimo ih svakodnevno i ne razmišljajući o njima.

Manje sjedite, više se krećite

Možda je upravo poruka da se „svaki pokret računa” ono što će pokrenuti ljude da budu aktivniji bez korjenitih promjena ustaljenih navika – dovoljno je malo ih korigirati, poručuje dr. Jack Raglin, profesor kineziologije u Blumingtonskoj školi javnog zdravlja Univerziteta Indijana.

– Industrija fitnesa nastoji svoje potencijalne klijente usmjeriti ka teretanama, sportskim centrima i drugim prostorima slične namjene, ali mnogima, a naročito starijim osobama i onima sa viškom kilograma, ovakva mjesta nisu prihvatljiva. Oni bi radije sami određivali kad, gdje i kako će vježbati, kaže dr. Raglin.

Kretanje kao način života

Važno je shvatiti razliku između planiranih fizičkih vježbi i naprosto aktivnog načina života. Težište uglavnom stavljamo na ovo prvo, ali mnogo je bolje da se ponašamo u skladu sa motom da se svaki pokret računa.

A to znači da jednostavno držimo svoje tijelo stalno u pokretu, bilo da je riječ o napornim treninzima, rekreaciji sa prijateljima, šetnjama sa kućnim ljubimcem, igri s djecom i unucima ili naprosto pješačenju s jednog mjesta na drugo.

Čak i ako se ne držite onih preporučenih 75 minuta energičnog vježbanja svake nedjelje (odnosno dvostruko više umjerenog) niti redovno upražnjavate jogu, pilates, zumbu, plivanje, tenis, fudbal, kardio-vježbe, dizanje tegova ili nešto slično – nema razloga za brigu sve dok više vremena provodite u pokretu nego sjedeći.

Vrijeme je da se prisjetimo starih vremena, kad je stalno kretanje bilo način života. Ukratko – Budite aktivni!