Turska omogućava ulazak državljanima koji su vakcinisani barem 14 dana ranije ili imaju negativan PCR test ili antigenski test. Za Ujedinjeno Kraljevstvo morate imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Za putnike koji dolaze iz država na “amber listi” obavezan je kućni karantin u trajanju od 10 dana, te dodatna dva PCR testa koji se rade na drugi i na osmi dan po dolasku u UK. Putnici moraju imati dokaz da su rezervisali i platili dodatna dva PCR testa za ulazak u UK. Bosna i Hercegovina se nalazi na ovoj listi zemalja.

U SAD, osim vize, morate imati negativni test ili dokumentaciju o oporavku od koronavirusa. Od vakcinisanih se ne traži samoizolacija i karantin, ali im se preporučuje da u okviru 3-5 dana urade test, dok se nevakcinisanim putnicima također preporučuje testiranje u okviru 3-5 dana nakon putovanja, ali i samoizolacija u trajanju od sedam dana.

Gdje ne možemo ni turistički

Postoje i države u koje se ne može lako ući, odnosno može samo uz izuzetke, koji pak nisu turistički.

Takve su Alžir, Argentina, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Indonezija, Italija, Japan, Norveška, Poljska, Portugal, Katar, Rumunija, Rusija, Slovačka, Španija, Kazahstan, Kuvajt, Kirgistan, Luksemburg, Malezija, Malta, Meksiko, Novi Zeland, Saudijska Arabija, Kina u koju je moguće ući uz vizu izdatu nakon 1. jula 2020. godine, a uvjeti za ulazak su rigorozni. Državljani BiH u Kipar mogu samo uz specijalnu dozvolu, dok se u Češkoj može biti 12 sati, a Švedska je odlučila zaustaviti nebitna putovanja do 31. augusta.

Za ulazak u Sloveniju Bosna i Hercegovina ostaje na crvenoj listi država. Uvjeti za ulazak državljana BiH u Sloveniju ostaju isti, i to treba stalna ili privremena viza u Sloveniji ili nekoj od drugih zemalja članica EU-a, kada je u pitanju liječenje, treba potvrda doktora o terminu, test na COVID-19 koji je urađen u EU ili državi Šengena, a ukoliko državljanin BiH koji u Sloveniji nema stalni ili privremeni boravak i ne može dati adresu na kojoj će biti u karantinu, ulazak u Sloveniju mu se ne odobrava, piše Faktor.