DRUŠTVENA ODGOVORNOST: Fondacija popravila zemljani most na općinskom putu Ravne – Dubrave

Prošlonedjeljne jake kiše i poplave koje su ih pratile dovele su do potpunog uništavanja zemljanog mosta na općinskom makadamskom putu izetište Ravne – selo Dubrave.

Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ je sa svojim timom i uz iznajmljivanje mehanizacije popravila ovaj put i postavila zemljani most s propusnim betonskim cijevima u ljeto 2016. godine. Do tada je obližnji potok prelazio preko puta onemogućavajući saobraćaj i pješačku komunikaciju.

Tokom tri godine svog postojanja ovaj most je značio prečicu za stanovnike Dubrava, te rekreacijsku stazu za planinare, goste i domaće stanovništvo, ali i prohodnu stazu za bicikliste i motoriste.

Međutim, poplave s početka juna su uništile zemljani most i razbacale betonske cijevi. I ovaj put je Fondacija brzo reagovala. Već slijedeći dan Fondacija je kupila dodatne betonske cijevi, angažovala bager i kamion, postavila dva reda propusnih cijevi i ponovo napravila zemljani most.

Nadajmo se da će ovaj put dvije paralelne propusne cijevi biti u stanju primiti veće količine vode u slučaju potrebe.

Na taj način Fondacija pokazuje svoju društvenu odgovornost završavajući korisne infrastrukturne projekte na području grada Visoko.