Dr. Semir Osmanagić za N1: OBOJILI SMO VISOKO TURIZMOM

U izdanju emisije „Novi dan“ u subotu 4.jula 2020.godine, gost je bio dr. Semir Osmanagić. Govorio je o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, ali i istraživanjima i rezultatima koji pristižu svakodnevno, kao i o kampanji „Ljetujte u Visokom“.

N1: Iskopavanja i dalje traju, ali su posjete turista doprinijele razvoju turizma u Visokom. Kako sve to funkcioniše u danima pandemije?

Dr. Osmanagić:  Turizam je prošle godine u Visoko doveo preko 60.000 posjetilaca na 7, 10 i 15 dana, u posjet piramidama, tunelima, prelijepom parku „Ravne 2“. Ove godine imamo manje od 10% prošlogodišnjih dolazaka, dakle rezultati su katastrofalni. Još sam koncem februara govorio da će takva sezona biti u cijeloj BiH, ali za nas moto za ovu godinu je ljetovanje u Visokom. Zašto bi neko ljetovao u Visokom? Ključna riječ za budućnost čovjeka bit će imunitet, a mi u Visokom nudimo pet načina za jačanje imuniteta. Prvi su negativni joni, jedina garancija za neutraliziranje virusa, bakterija i gljivica. U Vašem studiju koncentracije je od 20 do 50 negativnih jona po cm3, vani u gradu Sarajevu oko 250, na Bjelašnici i Igmanu od 750 do 950, a kod nas u tunelima Ravne između 20.000 i 50.000 negativnih jona po cm3! Negativni joni su bitni jer neutraliziraju viruse, bakterije i gljivice, poboljšavaju različite zdravstvene parametre, balansiraju pritisak, snižavaju povišen šečer u krvi, ublažavaju upale, poboljšavaju rad jetre, pluća, čiste krv, itd…

N1: Naša ekipa je boravila u tunelima Ravne i svi su se prijatno iznenadili svježinom zraka. Šta turisti kažu kada dođu, kakvi su njihovi dojmovi, traju li istraživanja, šta se trenutno dešava u Visokom?

Dr. Osmanagić: Fondacija se finansira od prihoda od arheološkog turizma, bez ijedne marke od različitih nivoa vlasti. Uprkos tome mi smo pronašli čak četiri nova ulaza u podzemne tunele, s tim da su svi na našim parcelama, tako da istraživanja traju, ali i održavanje lokacija. Osim negativnih jona, koji donose brojna poboljšanja, imamo predivan park koji nas vodi u svijet bez stresa, naše divne instalacije vas vode da se oslobodite stresa. Napravili smo pješačku stazu Piramida, koja vodi kroz 5,5 km borove šume, koja doprinosi jačanju imuniteta, a tu su i posjete piramidama, koje su sadržaj za dušu. Stoga dođite na Ljetovanje u Visokom, ne samo ovaj trokut Sarajevo-Visoko-Zenica, već i Tuzla, Krajina, Hercegovina, i većina posjetilaca ove godine je iz tih krajeva, dok imamo i ponekog gosta iz zemalja regije, te naše dijaspore.

N1: Jesu li se institucije uključile u ovaj projekat, šta se dešava, ima li komunikacije?

Dr. Osmanagić: Nama su bitna prva dva nivoa vlasti, to su Grad Visoko s kojim imamo sjajnu saradnju u pogledu izdavanja urbanističkih i građevinskih dozvola te izradom novog Regulacionog plana ‘Ravne’, te Vlada ZDK i njena ministarstva koja nam izlaze u susret s arheološkim dozvolama i izgradnjom prilazne turističke infrastrukture. Uvijek može bolje, kada smo počeli prije 15 godina imali smo 200.000 posjetilaca, i umjesto da su svi nivou vlasti razmišljali kako da imamo milion ljudi, radili su protiv nas. Mi smo preživjeli, u međuvremenu ostvarili sjajnu saradnji sa prva dva nivoa vlasti i očekujemo da se ta saradnja nastavi.

N1: Kako građani Visokog komentarišu stanje u gradu, kakvi su njihovi dojmovi, ali i stavovi, jer je ljeto u punom jeku, a sezona nije kako su planirali?

Dr. Osmanagić: Prije 6 godina nije bilo nijednog smještaja na booking.com, a danas ih ima 220. Dakle, 220 familija legalno živi od stranih gostiju, tu su taksisti, ugostitelji, prodavnice, pumpe…Obojili smo Visoko turizmom i očigledno su svi pogođeni, ali znaju da mi sa svoje strane činimo sve da privučemo goste i ogromna većina Visočana podržava projekat.

N1: Enigma koju trebaju posjetiti svi Bosanci i Hercegovci, da formiraju svoj stav i vide šta se dešava. I dalje komunicirate sa stručnjacima iz cijelog svijeta, šta kažu, kada mogu doći, dolaze li i kakav je njihov interes za piramide u Visokom?

Dr Osmanagić: Redovno vršimo mjerenja i istraživanja, od kojih su energetska postala najaktuelnija. Dokazali smo da piramide nisu grobnice, već energetske mašine koje služe za komunikaciju, poboljšanje zdravstvenog stanja, unapređenje molekularne strukture vode i hrane. Fizičari, elektroinžinjeri, medicinari nam dolaze, ovo je širok interdisciplinarni projekt i on će se nastaviti. U julu imamo posjet kolega iz Beograda i Zagreba i rezultate stalno objavljujemo.

N1: Na kraju, hvala lijepo što ste pozvali naše građane da dođu u Visoko i možda tu provedu svoj godišnji odmori i hvala lijepo za gostovanje.

Dr Osmanagić: Prvi komentar svih koji dođu jeste: „Pa mi nismo znali da ovakvo nešto postoji“. Dođite pa ćete se prijatno iznenaditi.