DR. SEMIR OSMANAGIĆ: Koronavirus ima dva neprijatelja u Visokom – negativne jone i jačanje imuniteta u borovoj šumi

Nekoliko rečenica na temu korona virusa. U situaciji bez vakcine, bez terapija, antibiotika koji ne mogu pomoći, bez respiratora, s psihozom koju stvaraju mediji, treba imati na umu da dva naučno dokazana neprijatelja korona virusa jesu prisutna u Visokom.

Prvi je visoka koncentracija negativnih iona koji razaraju strukturu svih virusa, bakterija i gljivica. Koncentracije negativnih iona u našim kućama su 50 ni/ccm, na Igmanu 750 ni/ccm, a u prahistorijskim podzemnim tunelima Ravne, na kojima mi radimo već 15 godina, vrijednosti su u rangu od 20.000 ni/ccm – 40.000 ni/ccm, što je 50 PUTA VEĆI NIVO NEGO NA IGMANU ILI BJELAŠNICI! Dakle, 50 puta je zdravije posjetiti tunele nego vrh Igmana.

Drugi način borbe protiv virusa je šetnja u (borovoj) šumi. Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ napravila je nekoliko rekreacijskih staza, dužine od 1-12 km u Visokom, sa startom u našom prelijepom parku ‘Ravne 2’, koje se pružaju kroz crnogorične šume. To su rijetke uređene i označene rekreacijske staze u ZDK. Nauci je poznato da šumsko drveće emituje hlapljive organske spojeve biljnih derivata – fitoncide, koji istrebljuju mikrobe. Kada hodamo šumom naš dah se sjedinjuje s ovim komponentama i podiže nam se imunitet.

Budući da se korona virus širi čitavom Europom, budimo pro-aktivni. Ojačajmo imunitet hodajući našim (ili bilo kojim drugim šumskim stazama) i očistimo organizam u tunelima Ravne visokom koncentracijom negativnih iona.

Ministarstvo zdravlja RS je, nakon što su škole zatvorene, pozvalo učenike i studente da izađu iz zatvorenih prostora i odu u parkove.