DR. ADNAN HODŽIĆ: Kako razlikovati zarazu koronavirusom od prehlade i gripe?

Kako se možemo se inficirati PREHLADOM, GRIPOM ILI CORONOM:

  • neposredno, odnosno prenosom iscjetka iz gornjih disajnih puteva oboljele osobe na kožu i sluznice. Infekcija je moguća putem kontakta s predmetima na kojima se nalazi iscjedak iz gornjeg dijela disajnog sistema;
  • kapljično, odnosno većim česticama iscjetka iz gornjega dijela disajnog sistema koji dolaze u zrak kihanjem ili kašljanjem, a zatim na kožu i sluznice budućeg bolesnika.

Prehlada u naše tijelo najčešće ulazi kroz nos, ali može i kroz oči. U stražnjem dijelu nosa i krajnicima virusi se zatim razmnožavaju i vežu za receptore na sluznici. Tako ulaze u ćelije i podstiču upalnu reakciju zbog koje se postepeno javljaju karakteristični simptomi prehlade: kihanje, kašalj, upala očiju i bolovi kod gutanja.

Kakvi su simptomi prehlade?

Znaci i simptomi prehlade se razlikuju od bolesnika do bolesnika, a svi su blagi. Inkubacijski period za prehladu je kratak i većinom traje od 2 do 5 dana.

Obično se mogu javiti:

  • iscjedak iz nosa, koji može biti gnojan,
  • začepljenje nosa, kašalj,bolno grebanje i peckanje u ždrijelu.

Drugi simptomi i znakovi su rjeđe prisutni:

  • visoka temperatura (obično kod male djece),
  • opće loše stanje tijela,bolovi u mišićima,
  • kihanje,promuklost, osjećaj peckanja u očima,
  • gubitak čula okusa,bolovi u ušima.

Prehlada ili gripa?

Obje bolesti, i prehlada i gripa, jesu virusne bolesti disajnog sistema, odnosno viroze, ali se ipak prilično razlikuju. I virus gripe se javlja naročito u zimskim mjesecima, a zbog velike zaraznosti gripa se javlja u obliku većih ili manjih epidemija, ponekad čak pandemija. Za razliku od prehlade, gdje se simptomi javljaju postepeno jedan za drugim, gripa započinje iznenada. Svi simptomi gripe izbijaju odjednom i obično traju jednu sedmicu: visoka temperatura, suh kašalj, bolovi u mišićima i glavobolja.

PREHLADAGRIPA
Postepen početakIznenadan početak
Loše opće stanjeVisoka temperatura
Bolovi pri gutanjuIzraziti bolovi u mišićima i zglobovima
Curenje nosaGlavobolja
Upala očijuSuh kašalj
KihanjeGubitak apetita
Kašalj
Bolovi u mišićima i zglobovima
Gubitak apetita
Visoka temperatura – naročito djeca

Pažljivim praćenjem simptoma i općeg stanja brzo možemo da zaključimo koja viroza nas je napala. Ali bez obzira na to da li nas je napala gripa ili prehlada, preporučuje se da se tokom liječenja dobro odmorimo, pijemo puno tekućine i ojačamo imunitet, a prvenstveno da spriječimo dalje širenje infekcije na članove porodice te kolege u školi ili na poslu. Ako nema komplikacija, obje bolesti prolaze u roku od jedne sedmice. To vrijeme moramo odvojiti samo za sebe i svoje zdravlje.

Nikako nemojte zaboraviti da je vakcinisanje protiv sezonske gripe dokazano najefikasniji način sprečavanja obolijevanja i komplikacija koji mogu biti posljedica gripe.

Simptomatsko liječenje gripe uključuje mirovanje,nadoknadu tečnosti, uzimanje lijekova za snižavanje tjelesne temperature i eventualno smirivanje kašlja.

Kako razlikovati zarazu koronavirusom od prehlade i gripe?

SimptomPrehladaGripaKoronavirus
povišena tjelesna temperaturarijetkočestoda
kašaljrijetkodasuhi kašalj
kratak dahrijetkodada
opća slabostsrednjedada
glavoboljarijetkodaponekad
bolovi u mišićimablagičestida
kihanječestoponekadne
grloboljačestoponekadponekad
curenje iz nosasrednjeponekad

Priredio: dr. Adnan Hodžić spec.porodične/obiteljske medicine