Dokle će u Visokom poslovi biti povjeravani nestručnim i nekompetentnim?

Nakon što je u organizaciji općinskih službi izvedena akcija uklanjanja nanosa na kuli Kožarskog mosta u Visokom, prilikom koje je došlo do pada u vodu jednog od radnika, oglasilo se visočko udruženje Eko Viking.

Vrijedni članovi ovog udruženja tokom svog 14-godišnjeg djelovanja nebrojeno puta su pokazali svoju stručnost u izvođenju akcija u oblasti zaštite rijeka i spašavanja, te njihovu reakciju smatramo potpuno opravdanom i podržavamo je, a ujedno pozivamo odgovorne da konačno počnu voditi računa kome povjeravaju poslove.

Reakciju prenosimo u cijelosti:

„Nakon dopisa upućenog nadležnim službama i nakon isticanja našeg interesovanja i iskustva sa aktivnostima vezanim za uklanjanje naplavljenog materijala, isti su se oglušili i poslali iznimno neprofesionalnu ekipu na teren.

Naime, već dugo vremena stoji naplavljeni materijal od posljednjih poplava u februaru 2019. na kuli Tabhanskog mosta.

Nakon što smo u toku prošle sedmice dostavili nadležnim službama dopis o ovome i izrazili zainteresiranost da isti materijal uklonimo, pojavila se ekipa koja je to umjesto našeg udruženja odradila.

Za nas, ovo ne samo da znači ignorisanje našeg znanja i iskustva, nego i zanemarivanje sigurnosti. U kojoj mjeri je sigurna aktivnost koju ovaj nepoznati čovjek obavlja na ovoj fotografiji?

Uprkos tome što naši članovi posjeduju svu potrebnu opremu za sigurno spuštanje, osiguravanje i uklanjanje materijala, ipak su odabrani ljudi koji su se mogli povrijediti i čak izgubiti život u obavljanju ove aktivnosti. Rezultat je pad radnika u vodu, spašavanje radnika, korištenje upitne stručnosti za veoma riskantan posao, izlazak vatrogasaca na teren i rad od ukupno dva dana.

Na kraju sve će rezultirati ljutitim komentarima i malograđanskom politikom koja vrijeđa članove našeg udruženja, koji su svoj život posvetili zaštiti okoline, našem gradu i njegovoj prirodnoj baštini.

Svi ti članovi završili su mnogobrojne kurseve, među kojima ističemo: skiperska dozvola, RESCUE 3, obuka za rad na visini, obuka za spašavanje u vodi, ronioci R1, R2 i R3, GSS spasioci, obuka iz helikopterskog spašavanja i mnoge druge.

Iskreno nam je žao što su nadležne službe izabrale ovakav slijed događaja.

Na kraju, želimo postaviti pitanje, šta bi bilo da je došlo do povrede?“.

Udruženje Eko Viking