Doc. dr. Esmir Halilović o projektu fondacije “AP: Bosanska piramida Sunca“

Doc. dr. Esmir Halilović nedavno je posjetio Visoko, tačnije lokalitet Ravne. Uvaženi profesor na Katedri za vjerske znanosti Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici iskoristio je tu priliku te snimio video u kojem je pojasnio svoj stav o Arheološkom parku „Ravne 2“, s posebnim osvrtom na duhovni aspekt ovog projekta.

Između ostalog, doc. dr. Esmir Halilović, je rekao sljedeće:

– „Visoko je historijski kraljevski grad Bosne i Hercegovine. Nekada se znalo kazati kako je u ovome gradu islamska pobožnost bila posebno ljubomorno čuvana i praktikovana. Međutim, u posljednje vrijeme, ona je narušena na razne načine. Jedan od njih je krajnje neobičan i nevjerovatan.

Tako već danas oko Visokog možete naći (turističke?!) table, putokaze, i sl. koje govore o nekim ženskim božanstvima, aurama i duhovnim sjedinjenjima, teleportacijama, čakrama i drugim stvarima koje nemaju nikakve veze sa islamom niti pak Bošnjacima.

Na ovaj način, kraljevski grad Visoko sve više postaje glavni grad idolatrije, politeizma, obožavanja Sunca, NEW AGE pokreta, formiranje najčudnijih vjerovanja o nekim krugovima i energijama i čega sve ne… Zaista nisam mogao vjerovati šta sam sve vidio danas u prelijepom prirodnom ambijentu u blizini Ravni, a u podnožju Visočice…“.

U nastavku pogledajte video koji je objavljen na Youtube kanalu NUN Production: