Dnevnice i do 80 KM, a radnika nema

Bosna i Hercegovina ima stotine hiljada nezaposlenih, ali i problem s nedostatkom radne snage. Radnike za rad na poljoprivrednim gospodarstvima gotovo je nemoguće naći. Zbog masovnog odlaska radnika svih profila s ovih prostora, poslodavci su dospjeli u poziciju da im je trenutačno uvjerljivo najveći problem osigurati potrebnu radnu snagu, piše Večernji list BiH. Odlasci bh. radnika u inostranstvo, kako za stalno tako i za rad na sezonskim poslovima, doveli su do toga da je poslodavcima postalo skoro nemoguće naći kvalificiranu radnu snagu.

I dok službeni podaci govore da u BiH nedostaje građevinskih radnika, vozača, radnika u tekstilnoj industriji, ugostiteljstvu…, BiH je u deficitu i s kvalificiranim radnicima u voćarstvu. Naime, početkom proljetne rezidbe u voćnjacima pojavio se problem nedostatka radnika i na ovim poslovima, pa voćari rješenje traže u sezonskim radnicima iz inostranstva. U potkozarskim voćnjacima ovih dana najčešće se čuje zvuk voćarskih škara. Voćnjaci čekaju da budu orezani, tačnije šest miliona stabala čeka svoj red.  Ni dobre dnevnice, koje se kreću ud 30 do 40 eura, nisu jamstvo da će biti dovoljno ruku za rezidbu, pa se voćari snalaze. Često moraju pozivati ljude iz Srbije.

Posljednjih godina kako dolazi vrijeme za određene sezonske poslove tako na površinu izlaze problemi s pronalaskom odgovarajućeg profila radnika.

Nisu u pitanju samo voćnjaci, rezidba i berba, radnika nema ni za ostale poljoprivredne radove i poslove u stočarstvu.