ĐOLE BALAŠEVIĆ I FUN CLUB IZ VISOKOG IZ 2004. GODINE

Nekada davno, Visoko je imalo Fun club „Izbjeglice iz besmisla“ koji je okupljao poštovaoce muzike i romana Đorđa Balaševića.

SAĐENJE “DRVEĆE OTPORA” UZ AUTOCESTE BIVŠE DRŽAVE bila je ideja nakon Balaš party okupljanja u bašti diskoteke Puls.

Oslobođenje je par dana kasnije objavilo tekst o drvoredima kao simbolu generacijskog otpora mentalitetu puške i ograničenosti.

Oštampali su ovako:

Visočki klub poštovalaca pjesničkog opusa panonskog mornara Đorđa Balaševića okuplja sve veći broj prijatelja sa prostora nekadašnje zajedničke države. Brojna poznanstva, ostvarena na Balaš partiju krajem jula(2004. op.a), pokrenula su čitav niz inicijativa koje su članovi FC “Balaš” Visoko, rado prihvatili.

“Podršku dobijamo sa svih strana. Đoletove pjesme i romani su povezali nekim nevidljivim nitima, tako da mreža prijateljstva postaje sve jača. Ne mogu da ne spomenem jednu od vrlo interesantnih ideja koja je stigla od Marina Božića iz Splita, koja bi mogla da pokrene sve poštovaoce dobrog i normalnog u BiH, ali i šire. Marin i njegovi prijatelji, inspirirani Đoletovom pjesmom “Jednom su sadili lipu” odlučili su pokrenuti akciju sađenja “drveća otpora” duž autocesta bivše SFRJ. Želja im je da u doglednom periodu uz ceste Hrvatske, BiH, Vojvodine, Srbije i Crne Gore i ostalih republika bivše Jugoslavije, niknu drvoredi, kao simbol generacijskog otpora mentalitetu puške i ograničenosti. Pripala nam je velika čast, da se prvo “drvo otpora” zasadi na prostorima gdje djeluje naš klub.”- rekao nam je Damir Delić, jedan od osnivača FC “Balaš” Visoko.

Ideja da Balašević zasvira u Visokom nije ostvarena(Postojala je). Balašević tribute band(Nenad Jelenković i ekipa) i slični  Balaš bendovi su svirali.

Od drveća otpora ništa. Možda nakon 18 godina SETUP ekipa uradi ekološke akcije pošumljavanja, nevezano za preminulog kantautora. Akteri „Izbjeglica iz besmisla“ su još uvijek u Visokom. Možda se sjete jednog maja na Đoletov rođendan da se ponovo okupu. Obilježili su njegov odlazak u vremenu korone ispred KC Altindag.

ilustracija Edin Šahinović bhrt.ba