Dječak u šumi pronašao mač iz 17. stoljeća

Dvanaestogodišnji dječak pronašao je mač iz 17. stoljeća tokom šetnje u šumi, saopćio je muzej u njemačkoj južnoj saveznoj pokrajini Bavarskoj.

Taj vrijedan pronalazak je sada izložen u gradskom muzeju u Nördlingenu, a 12-godišnjak je nagrađen trajnom besplatnom ulaznicom za muzej.

Kako je saopćeno iz gradskog muzeja, dječak je pronašao mač krajem prošle godine u šumi u blizini sela Ederheim, oko 120 kilometara sjeverozapadno od Münchena, a potom je njegova porodica obavijestila Državni ured za očuvanje historijskih spomenika.

Državni ured je preporučio da se mač star više od 400 godina preda na čuvanje muzeju te je u novembru 2020. pridodan kolekciji oružja muzeja u Nördlingenu.

– Mač je od proljeća izložen u vitrini muzeja i obogatio je izložbu koja prikazuje Bitku kod Nördlingena – saopćile su gradske vlasti.

Je li taj mač stvarno korišten u bitci 1634, niko ne može sa sigurnošću potvrditi. Ta je bitka bila jedan od najznačajnijih događaja Tridesetogodišnjeg rata.

Rimokatolička kraljevska vojska je uz podršku 15.000 španskih vojnika izvojevala veliku pobjedu kod Nördlingena protiv zajedničkih protestantskih vojski Švedske i njemačkih protestantskih saveznika.