Dijete se podučava još dok je malo, urednost se uči na primjeru

Kako odgojiti uredno i odgovorno dijete? Odgovor je jednostavan: Pokažite mu to vlastitim primjerom! Odredite dan u sedmici za pospremanje dječje sobe i budite dosljedni. U početku pospremajte s djetetom, a poslije ga pustite neka radi samo.

Objasnite mu da je vrlo važno svakog jutra, odmah poslije buđenja, pospremiti krevet, poslije igranja staviti igračke u kutiju, poslije jela staviti tanjir u sudoper. I insistirati da to uradi samo. Takav odgoj pomoći će mu da jednog dana bude uredna i odgovorna osoba.

Dijete najbolje uči iz primjera odraslih te će upiti sve informacije onda kad vidi kako to stariji rade. Neka stoji uz vas sve vrijeme te mu objasnite da je vrlo važno da baš svaki dan iza sebe mora pospremiti.

Isto je toliko važno dijete učiti organizaciji još dok je malo. Tada možete zajedno s njim stavljati plišane igračke u kutije, a kako raste, tako mu zadajite nove obaveze koje mora svakodnevno poštivati.

Poslije posla ih obavezno pohvalite. Ako se dijete jako potrudilo ispuniti sve zadatke, onda ga nagradite npr. tako da mu napravite omiljeni kolač ili odete s njim u park.