Delegacija Rijaseta Islamske zajednice u BiH posjetila MIZ Visoko: AKTIVNOSTI I IZAZOVI U TOKU PANDEMIJE

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji s Muftijstvom sarajevskim organizovala je protekle sedmice radnu posjetu MIZ Visoko.

Posjeta je organizovana kako bi se pružila stručna pomoć imamima i hatibima, te stekao uvid u stanje vjerskog života i izazove sa kojima se susreću džematije i imami na području MIZ Visoko.

Na početku posjete je rukovodstvo Medžlisa, na čelu sa glavnim imamom Midhat-ef. Čakalovićem, sekretarom Fahrudin-ef. Bećirovićem i blagajnikom Sabahudinom Ćehajićem prezentiralo dosadašnji rad, s posebnim osvrtom na realizaciju vjerskih aktivnosti u vremenu pandemije.

U drugom dijelu sastanka članovi delegacije koju su činili Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini; Meho ef. Šljivo, šef Odjela za hatabet, vaz i iršad; Bahrudin-ef. Čolo, stručni saradnik u Odjelu za džemat, imama, organizaciju i razvoj vjerskog života; te predstavnik Muftijstva sarajevskog Ahmed-ef. Purdić imali su priliku razgovarati sa imamima i mualimama.

Govorilo se o aktivnostima u džematu i izazovima sa kojima se susreću imami, Zajednica i društvo u cjelini.

Pridržavajući se svih epidemioloških mjera zaštite zdravlja ljudi manji broj imama i muallima fizički je prisustvovao u sali, a veći broj njih je učestvovao online.