Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

Centralna izborna komisija BiH danas će u Sarajevu organizirati žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću.

To će biti obavljeno u skladu sa Izbornim zakonom BiH i Uputstvom o postupku žrijebanja političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću.

Iz Centralne izborne komisije BiH obavještavaju političke subjekte, medije i sve aktere izbornog procesa u BiH da je žrijebanje javno. Žrijebanje će biti otvoreno za javnost na način da će se postupak žrijebanja emitirati uživo putem live streaminga na web stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba.

U saopćenju se navodi da je Centralna izborna komisija BiH ovu izbornu radnju prilagodila epidemiološkoj situaciji u BiH prouzrokovanoj virusom COVID-19.

CIK BiH, nakon provedenog žrijebanja, svojom odlukom određuje redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću koji će se primjenjivati na Lokalnim izborima u BiH zakazanim za 15. novembar 2020. godine.

O postupku žrijebanja se vodi zapisnik, koji će zajedno sa navedenom odlukom biti dostupan javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH – saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.