DANAS ISPRAĆAJ POSMRTNIH OSTATAKA UBIJENIH SREBRENIČANA

Iz visočkog preduzeća “Gradska groblja” danas će krenuti tri kombija za 19 tabuta posmrtnih ostataka Srebreničana koji su ubijeni u julu 1995. godine, kada je počinjen genocid u srebreničkoj enklavi, zaštićenoj zoni UN-a.

Od 2003. godine to preduzeće je zaduženo za opremanje tabuta i posmrtnih ostataka koji kreću u konačni smiraj.

Direktor preduzeća Kenan Karavdić Feni je kazao da su ove godine to radili sa Komemorativnim centrom iz Tuzle.

  • Ove godine je ukupno 19 posmrtnih ostataka, koji su identifikovani, čije su porodice dale saglasnost da se izvrši ukop”, rekao je Karavdić te dodao da je još puno identifikovanih, a nekompletiranih tijela za koje porodice ne daju saglasnost za ukop.

Istakao je da su ove godine ispraćaj i dženaza reducirani, zbog epidemiološke situacije, ali da niko neće biti vraćen sa dženaze.

  • Kolona vozila sa tabutima će krenuti iz Visokog u 10:00 sati, gdje će Visočani 26. put ispratiti stradale Srebreničane, zaustavit će se u Ilijašu i Vogošći. Planirano je da u 12:00 sati budu u Sarajevu ispred Predsjedništva BiH – najavio je Karavdić.

Ispred Predsjedništva BiH će krenuti prema spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva, zatim Markalama i potom prema Potočarima, preko Sokoca, Vlasenice i Milić.

Najstarija osoba predviđena za ukop ove godine je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine.

Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.