DAN KOJI JE PROMIJENIO SVIJET: Tornjevi Svjetskog trgovačkog centra nestali su za dva sata

Nakon što su oteli četiri aviona islamski teroristi izvršili su napad na više ciljeva u SAD-u 11. septembra 2001. godine, što je i dan danas teroristički čin nezabilježen u modernoj historiji.

va aviona su usmjerili na tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, jedan avion na zgradu Pentagona. Zadnji avion trebao je udariti u cilj u Washingtonu D.C., vjerojatno zgradu Capitola ili Bijelu kuću, no srušen je u Pennsylvaniji nakon što su putnici pokušali preuzeti kontrolu.

Tornjevi Svjetskog trgovačkog centra srušili su se unutar dva sata od udara aviona, a u njima je poginulo 2.606 osoba, uključujući 343 vatrogasca i 60 policajaca. Još 125 osoba je poginulo u napadu na Pentagon. Stradali su svi ljudi u sva četiri aviona, ukupno 265, uključujući svih 19 otmičara. Sve u svemu, poginulo je 2.996 ljudi. Žrtve su bili državljani ukupno 77 zemalja.

Američke vlasti za napad su optužile militantnu islamističku grupu Al-Qaidu, ali njihov vođa Osama bin Laden to je demantirao nekoliko dana nakon napada: „Naglašavam da ja nisam izveo ove napade koji izgledaju kao da su učinjeni od strane osoba koji su imali svoju motivaciju“.

Ipak, američke vlasti tvrdile su drugačije te je tadašnji predsjednik George W. Bush zapovijedio rat protiv osovine zla, u koje je ubrajao Al Qaidu, ali i Iran, Irak i Afganistan. Napadi su imali ogromne posljedice na svjetsku politiku. Bili su osuđeni širom svijeta, a oko mjesec dana kasnije SAD su povele koaliciju međunarodnih snaga u Afganistanu u potragu za snagama Al-Qaide.