Dan civilne zaštite FBiH: Visočanin Amir Karavdić dobio pisanu pohvalu na svečanoj sjednici KUCZZDK

Svečanom sjednicom u sali institucija Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalna uprava civilne zaštite tog kantona obilježila je danas 1. mart – Dan civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine te Svjetski dan civilne zaštite.

Direktor KUCZZDK Džavid Aličić napomenuo je kako su, prema istraživanjima jedne švicarske kompanije prirodne i druge nesreće prošle godine uzrokovale 140 milijardi dolara štete u svijetu, a što je nešto manje nego 2018. godine, kada su te štete iznosile 176 milijardi američkih dolara.

– Evidentno je smanjenje gubitaka usljed prirodnih i drugih nesreća u svijetu, usljed kojih je, prema podacima Ureda Ujedinjenih nacija, prošle godine poginulo ili nestalo u prirodnim katastrofama 11.000 ljudi, a svake godine oko 14.000.000 ljudi ostanu beskućnici – napomenuo je Aličić.

Komandant štaba i resorni ministar okoliša u Vladi ZDK Arnel Isak istakao je kako su aktivnosti tog štaba, KUCZZDK te Vlade ZDK bile usmjerene na temu: „Opremanjem, edukacijom i vježbom do smanjenja broja nesreća“.

– Prošle godine nastojanja Kantonalnog štaba bila su da se obuče i opreme kantonalne službe za spašavanje; ojačaju strukture civilne zaštite lokalnih zajednica i da se, kroz opremanje i prevenciju, smanji rizik od eventualnih posljedica od prirodnih nesreća te da se nastavi saniranje posljedica. U tom cilju, izdvojeno je oko 300.000 KM sredstava posebne naknade za opremanje struktura zaštite i spašavanja te obuku. Za hitne mjere, tokom prošle godine utrošeno je 300.000 KM i to kao pomoć, prije svega općinama koje su imale proglašeno stanje prirodne nesreće usljed bujičnih voda – napomenuo je ministar Isak, koji je dodao da je za osam općina bilo proglašeno stanje prirodne nesreće, sa višemilionskim štetama.

Kantonalni štab CZZDK dodijelio je pojedincima i kolektivima tradicionalna priznanja i nagrade za „naročito uspješan rad, djela i zasluge u oblasti zaštite i spašavanja u 2019. godini“.

Nagradu „Pisana pohvala CZZDK“ dobili su: Ferid Bešić (OŠCZ Zavidovići), Amir Kadrić (DVD Breza), Amir Karavdić (PVJ Visoko), Miran Ahmetagić, Mirza Kalabić i Kemal Kalkan (GSS Zavidovići) te Jasenka Jukić (KŠCZZDK).

Nagradu “Pisana zahvalnica CZZDK” dobili su: NIPD „Naša riječ“ d.o.o, Zenica, Televizija „Smart“ d.o.o. Tešanj, Amir Džidić i Harun Bošnjak (BHT 1 Sarajevo) te Vehid Begunić (Federalna novinska agencija FENA Sarajevo).

Novčanu nagradu dobili su Jasmina Pašalić (KUCZ ZDK) i Edin Pašić (PVJ Zavidovići).

startbih.ba