DA LI DIVLJE DEPONIJE UGROŽAVAJU VISOČKE LJEKOVITE IZVORE VODE?

O ljekovitim vodama u okolini Visokog mnogo toga je napisano. “Capariš” na potezu Arnautovići-Uvorići liječi štitnu žlijezdu. Voda u Kondžilu kod stajališta za autobuse liječi anemiju. Puna željeza.

Tragom komentara jednog FB čitatelja da “Capariš” ima neke bakterije u sebi i da nije siguran za piće, čovjek se u očekivanju potvrde zapita da li divljim deponijama uništavamo visočko blago. Dok čekamo nalaze o pitkosti, vjerovatno iz JU “Dom zdravlja” ne bi bilo loše da svaki od ljekovitih izvora dobije potvrdu o ispravnosti iz nadležnih ustanova. Pomenuta ispitivanja koštaju oko 90 maraka(podatak prije krize) i zašto da neko ne napravi dvostruko olakšanje za brojne konzumente.

Jedini “ausvajs” ima voda u AP “Ravne 2”. OK. Brojni vodovodi koji nisu u prstenu Vrutak izvorišta imaju falinki, ali većina automobila se nesmetano vozi i sa sitnim kvarovima. Problem izvorišta u Kondžilu dugo vremena je bila bakterija koja je u vodu dospjela nakon kiša koje su sapirale divlje deponije iznad izvorišta. Navodno, više je nema, ali zašto rizikovati. Zašto ne ispitati kvalitet vode o kojoj se mnogo priča. Podsjećamo na tekst iz arhiva.

VODA SA IZVORA U SELU KONDŽILO LIJEČI ANEMIJU

Vrijeme je da preporučimo vodu sa česme iz Kondžila koju je prema kazivanju kolege Senada Goralije izgradio rahmetli Zuhdija Bajric 1987. godine.
Znači ako vas prati neprestani umor i zadihanost tokom obavljanja lakših poslova, možda vam organizmu nedostaje željeza koje potpomaže proizvodnju hemoglobima smještenog u crvenim krvnim zrncima zaslužnim za prenos kiseonika.
Ako vas muči manjak koncentarcije, potištenost, bezvoljnost, ne bi bilo loše provjeriti krvnu sliku i stanje sa željezom.
Blijeda koža, lomljivi nokti, bolovi u mišićima, česte upale i prehlade često su uzrokovane anemijom.

Primjer za vodu u Kondžilu ili dokaz da pomaže kod nedostatka željeza u krvi je gospođa koja je razočarana nalazima objasnila jednoj staroj nani o kakvom se problemu radi.
Nana je uputila da pije vodu sa izvora u Kondžilu i nakon narednog pregleda doktori su bili prijatno iznenađeni. Priča 100% provjerena.

 

Dakle, prvo doktor, pa onda dodatno liječenje uz izvor u Kondžilu. Obratite pažnju na crvenilo sa korita na fotografiji. Čist dokaz da ima željeza koje je potrebno organizmu.

 

Uskoro se očekuje biološko bakterijska i hemijska analiza koju su mještani naručili da budu sigurni od eventualnih štetnih bakterija koje se pored željeza mogu nalaziti u vodi. Voda dotječe između dva nepristupačna brda, pa ipak potrebno je dodatno provjeriti sve sastojke zbog recimo neplanske sječe ili divljih deponija.

U Visočkoj nahiji se ne spominje ova voda nego drugi izvori u Radovlju. Studenac pomaže kod epilepsije, a Kapavac kod bolesti očiju.

PREPORUKE ČITALACA: Džemal Hašimović(bioenergičar)Potvrđujem ovu priču pošto su mi iz mnogih dijelova pa slobodno mogu reći iz cijele BIH dolazili ljudi na tretman Bioenergije i mnogi su me pitali za vodu u Kondžilu na autobuskoj stanici.Ko god me pitao rekao sam i preporučio je i svi koji su je koristili imali su pozitivan efekat. Tu sam vodu nosio i u Njemačku i Hrvatsku i drago mi je da je došao red da je neko spomene čak su pretpostavke da je ta njena ljekovitost usporediva sa vodom sa GUBERA IZ SREBRENICE. Probajte, nećete se pokajati.

ZA KRAJ, JOŠ JEDNOM APEL NA NADLEŽNE SLUŽBE ILI PREDSJEDNIKE MZ GDJE SE IZVORIŠTA NALAZE. UZMITE UZORKE, ODNESITE NA PROVJERU I AKO JE SVE OK, POSTAVITE TABLE KRAJ IZVORA. MALI KORAK, A VELIKI POMAK ZA VISOKO KOJE TEŽI TURISTIČKOM PROCVATU.