Da li je na pomolu najveća afera u Visokom

Nedavno smo otkrili kako je JKP Visoko uz podršku Grada Visokog nabavio mašinu za čišćenje ulica za 52.533 KM od firme TOTAL CONCEPT doo registrovane u Sarajevu, na čijoj prezentaciji na internetu kao kontakt telefon stoji mobilni broj od direktora JKP Visoko. Prethodno je na službenoj stranici Grada Visoko objavljeno da je za ovu svrhu izdvojeno puno manje, dakle 19.267 KM. Usporedbe radi, za taj novac za koji je na kraju kupljena ova mašina može se nabaviti novo luksuzno vozilo sa full opremom. Navodno ta firma je registrovana na rođaka od direktora JKP Visoko i djelatnost joj je proizvodnja, konsalting i usluge.

Ono što građani Visokog isto tako ovih dana mogu vidjeti je i izgradnja zgrade u Rosuljama na prostoru gdje je nekad bila samoposluga i koja treba da ima 25 stanova i četiri sprata. Samim tim zgrada se ne uklapa u arhitekturu tog prostora, ali vjerovatno neko blizak vlasti je investitor. Ako prođete pored tog gradilišta vidjet ćete na tabli koja je istaknuta da je izvođač radova firma Raming Company doo u vlasništvu Vahida Ramića dopredsjedavajućeg Gradskog vijeća, a investitor je TOTAL CONCEPT doo. Znači ista ona firma koja je JKP Visoko prodala mašinu za čišćenje ulica po nenormalno visokoj cijeni od 52.533 KM, ali i isporučila vodomjere u vrijednosti 97.755 KM, a čija je kontakt osoba Hasan Prelić direktor JKP Visoko i tetić gradonačelnice i nezavisne kandidatkinje Amre Babić.

Dalje, kada se detaljnije analiziraju finanskijski pokazatelji poslovanja dostupni na internetu firme TOTAL CONCEPT doo, a koja u analiziranom periodu 2016-2018 ima jednog zaposlenog, može se primijetiti da u 2016. godini firma ima ukupne prihode od 59.934 KM, 2017. godine 127.797 KM, a u 2018. godini 347.605 KM. To znači da je prihod u 2018. godini bio 213% veći u odnosu na 2017. godinu, a 580% veći u odnosu na 2016. godinu.  Ono što je interesantno je da ovakav enorman rast prihoda počinje nekako sa imenovanjem Hasana Prelića za direktora JKP Visoko. Prema ekonomskim parametrima ovakav rast prihoda jedne firme sa jednom zaposlenom osobom je u domenu naučne fantastike ali možda sve ovo i nije nemoguće ako ste povezani sa javnim sektorom, tj. ako je kontakt osoba te firme ujedno i direktor JKP Visoko.

Ako se zna sve ovo i ako znamo da je iz kredita odobrenog od strane EBRD-a firma MIBRAL doo Sarajevo, čiji je vlasnik i direktor Milan Bralović uhapšen u aferi „ZADRUGA“ (osumnjičen za pranje novca i poreznu utaju) izvođač radova na vodosnadbjevanju podsistem Gračanica koji je koštao oko 4.5 miliona maraka, sa pravom se pitamo slijedeće:

  1. Da li se preko firme TOTAL CONCEPT doo uzeo procenat od tendera za „Podsistem Gračanica“?
  2. Da li je enormni rast prihoda firme TOTAL CONCEPT doo povezan sa izvlačenjem novca iz javnog sektora ?
  3. Da li se zgrada u naselju Rosulje čiji je investitor firma TOTAL CONCEPT doo gradi od novca iz javnog sektora tj. kreditnog zaduženja čije rate vraćaju građani kroz povećanje cijena vode?

Sve su ovo pitanja za istražne organe čiji zadatak treba da bude zaštita građana i javnih dobara.

Press SDA Visoko