Da li je ispravno jednako oporezivati hranu i luksuz

Naša zemlja ima jedinstvenu stopu PDV-a od 17 posto. U toj oblasti mi smo izuzetak jer samo još Danska od evropskih zemalja promet roba i usluga oporezuje jednom stopom. Mišljenja stručnjaka o tome su podijeljena.

Opća stopa PDV-a u susjednoj Hrvatskoj je na visokom “skandinavskom” nivou i iznosi 25 posto, ali postoje i snižene stope od 13 i 5 posto. Sniženom stopom od 13 posto oporezuju svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće i povrće, jaja te dječje pelene. Stopa PDV-a od 5 posto primjenjuje se na lijekove, knjige, novine i časopise…

Opća stopa PDV-a i Srbiji iznosi 20 posto, a snižena od 10 posto se primjenjuje na hranu, voće, povrće, lijekove, novine, smještaj u ugostiteljskim objektima, ulaznice, prevoz putnika…

Najvišu stopu PDV-a imaju skandinavske zemlje oko 25 posto, dok je opća stopa smjernicama Evropske unije ograničena na 15 posto. Istovremeno, mnoge države postavljaju preferencijalne ili snižene stope za najvažnije sektore ili kategorije roba.

Primjer maksimalnog određivanja poreznih stopa je Francuska. Standardna stopa je 20 posto, a za određene proizvode i usluge koriste se smanjenje stope od 10, 5, 2, i 1 posto.

Svako formiranja vlasti na državnom nivou, pa tako i ovo s novim mandatarom Zoranom Tegeltijom, povlači i pitanje promjene stope PDV-a.

Iako službeno ne postoji ideja o povećanju stope PDV-a sa 17 na 19 posto, u javnosti, a posebno među ekonomskim stručnjacima i analitičarima, ova tema sve je češće na dnevnom redu.

Dosadašnji Zakon o porezu na dodanu vrijednost u BiH, otkad je stupio na snagu prije 14 godina, nije se mijenjao.